Fermina Marquez: geen bijzondere vrouw en roman
Valery Larbaud (1881 – 1957) was een van de favoriete Franse auteurs van de Nederlandse schrijver Edgar du Perron (1899 – 1940). Het is dan ook geen verrassing dat Du Perron meerdere werken van Larbaud vertaalde waaronder, op dat moment, zijn bekendste roman “Fermina Marquez” uit 1911. De vertaling verscheen voor het eerst in 1935 en is meerder keren herdrukt.
Het verhaal speelt zich af op de net buiten Parijs gelegen jongenskostschool Sint-Augustinus in het begin van de 20e eeuw. De kostschool is populair bij gefortuneerde Latijns-Amerikaanse ouders die hun zonen een gedegen katholieke en Europese middelbare schoolopleiding en opvoeding willen geven. Naast de vele leerlingen uit Latijns-Amerika kent de kostschool ook leerlingen uit Afrika en van het Franse platteland. Een van de Franse leerlingen is Joanny Léniot. In tegenstelling tot zijn puberale schoolgenoten raakt hij veel minder van slag wanneer Fermina Marquez, de zestienjarige zus van een van de Colombiaanse leerlingen, dagelijks met haar moeder en jongere zusje op bezoek komt om zo haar broertje te laten wennen aan het leven op een Europese kostschool. Fermina is mooi in de ogen van alle puberende jongens en net als zijn medeleerlingen probeert Léniot in het gevlei te komen bij haar. Léniot is hierbij wat doortrapter dan zijn medeleerlingen, maar of hij de zeer devoot katholieke Fermina wel weet te verleiden is nog maar de vraag.
Fermina Marquez naar wie de roman toch vernoemd is heeft slechts een rol als puberale (natte) jongensdroom. Ze is een al even onbereikbaar ideaal als al die andere idealen die jonge gasten nastreven en naar alle waarschijnlijkheid net zo min de moeite waard van het nastreven wanneer men jaren later er op terugkijkt.
Of Du Perron ook zo zou terug kijken op zijn veelvuldig in de Nederlandse (literaire) pers zijn waardering uitspreken voor Larbaud, het vertalen van zijn werk, het veelvuldig noemen van Larbaud in zijn correspondentie, zal altijd een vraag blijven. Van alle andere Franse schrijvers – Gide, Guilloux, Malraux, Martin du Gard – waar Du Perron meer dan eens de vlag voor uit stak, heb ik met zeer groot plezier werk van gelezen en ben ik het volledig eens met zijn oordeel. Over Larbaud's "Fermina Marquez" blijf ik zo mijn twijfels houden; redelijk goed, maar niet bijzonder.