Een bijzondere mix

Cindy 05 januari 2022
Het boek was vrij makkelijk inkomen en met maar drie perspectieven (in de ik-persoon) was het zeker niet moeilijk om de lijnen te volgen. De schrijfstijl was prettig en nam me moeiteloos mee in het verhaal.
Zoek je een makkelijk te lezen boek in een cool historisch en hedendaags onderzoekend jasje? Dan is dit echt wel een leuk boek om op te pakken!

Het boek begint met Nella, een apothecaresse van beroep die door onheil in een andere richting wordt gedwongen. Nu ik zelf ook denk aan kinderen vond ik haar verhaal nog het meest aangrijpend. In dezelfde tijd en plaats volgen we iets later in het boek Elza, een jonge meid/vrouw van 12 jaar oud die een recept op komt halen voor haar meesteres. Op deze manier wordt het lot van de twee verbonden, al weten zij dit nog niet.
In de huidige tijd volgen we Caroline, een vrouw in een voor sommigen niet onbekende situatie. Als per toeval, voor zover dat bestaat, stuit zij op een artefact dat haar zal binden aan het verhaal van Nella en Eliza.
Gedurende de rest van het boek volg je om de beurt een hoofdstuk in het perspectief van een van de bovenstaande dames met betrekking tot de gebeurtenissen die lijken te escaleren vanaf het moment dat Nella en Eliza met elkaar in zee gaan. Daarnaast bestaat er dus de huidige tijdlijn van Caroline, die laat zien dat zelfs een beetje luchtig onderzoek ook zij zijn keerzijde kan hebben.

Al met al bevat het boek verschillende verhalen van persoonlijke groei, waarin alle drie echt ontdekken wie ze zijn en wat ze willen uit het leven. Het was erg leuk om via Caroline haar zoektocht meegenomen te worden in het onderzoeksproces. Laten we eerlijk zijn, wie zou dat niet super tof vinden om te kunnen doen? De spanning was niet constant hoog, maar zat er zeker wel in. Vanuit mijn eigen studieachtergrond vond ik het ook onwijs tof om te zien dat er met kruiden gewerkt werd en hoe er werd aangekaart dat sommige kruiden zowel geneeskrachtig als giftig kunnen zijn. Fascinerend eigenlijk. Haar interesse voor oude teksten was dan ook iets waar ik me echt goed mee kon identificeren.
Daarnaast was ook haar zoektocht naar zichzelf iets waar ik me erg in kon vinden en ik denk dat er anderen zijn die wellicht hetzelfde denken.

Misschien komt het omdat ik zelf meer van de serie's ben, maar toch had ik liever gehad dat dit boek óf dikker was geweest, óf een tweede deel had gehad. Het einde voelde voornamelijk vrij snel en het had juist ook daar wat meer diepgang mogen hebben vanuit alle perspectieven. Want ja, het eind is ook nog net niet helemaal een echt eind, denk ik dan.

Al met al was het een leuk boek om te lezen. Het feit dat het ook een tipje van de sluier deed oplichten over historisch kruidengebruik was voor mij echt een geweldige bonus. Ondanks de spanning die er was, werd het verhaal aan het einde (naar mijns inziens) te snel afgerond, maar desondanks was het een leuk boek om te lezen. Dankzij de ik-persoon vertelling was het ook erg makkelijk om je in de personages in te leven.
Ben je nieuwsgierig? Zeker lezen, het is gewoon echt een leuk verhaal :)

Meer recensies van Cindy