Echt een indrukwekkend en aangrijpend boek
Aangezien ik al jaren niet voor mijn lol in het Nederlands gelezen heb, was dit wel weer even wennen. Toch kwam ik wonderbaarlijk rap in het verhaal en al snel werd ik meegevoerd in een (enigszins onverwacht) diepgaand geheel dat zich afspeelt in het 17e eeuwse Heilige Roomse Rijk en Republiek der Nederlanden.
Het verhaal wordt verteld vanuit een soort alwetende verteller, waardoor het verhaal zowel de gedachten en gevoelens van specifieke karakters belicht én het grotere geheel onder ogen brengt. Hierdoor vond ik de impact van de gebeurtenissen nog aangrijpender. Het gevoel voor detail werd niet alleen gebruikt in relatie tot de hoofdpersonages en centrale gebeurtenissen van de tijdsperiode, maar het werd hier en daar ook toegepast op de achtergrond personages waardoor het geheel nog completer werd.
Werkelijk, de geschiedenis nerd in mij werd extreem gelukkig van de verwijzingen naar daadwerkelijke handschriften uit die periode. Het geweldige was ook nog eens dat de schrijfster haar bronnenlijst had bijgevoegd aan het einde van het boek. Daarnaast was zelfs een belangrijk document in het verhaal bijgevoegd als vertaling. Dit had een enorme invloed op me, en ik werd er gewoon emotioneel van.
De kruidkundige kant van mij werd ook onwijs gelukkig van het boek! Ik vond het namelijk enorm gaaf dat de schrijfster aandacht besteedde aan het gebruik van kruiden voor het verhelpen van medische kwalen. Eveneens werden kruiden en distillaten met elkaar in verband gebracht via alchemie. Dit stond mij erg aan aangezien dit een onderdeel was van mijn bachelor scriptie Engelse taal.
Er zijn 2 dingen waar ik wellicht een beetje commentaar op kan hebben: de romance en focus personages. Aangezien er een kans is dat ik dit spoil heb ik dit stukje als spoiler in het review aangegeven. Dit kan wel teruggevonden worden op mijn blog voor degene die er interesse in hebben.
Al met al heb ik met fascinatie dit boek in 1 dag uitgelezen. Het was me een avontuur wel... Al wist ik wel al iets af van heksenvervolgingen (jawel, deze meid heeft destijds haar profielwerkstuk voor de HAVO hierover geschreven) heeft dit boek een hele andere kant belicht, en alles een stuk persoonlijker gemaakt. Je kan niet anders dan voelen voor de personages in dit boek. Het is echt een werk dat je tot denken aanzet.
Wegens mijn kleine opmerkingen geef ik het boek 4 sterren (eigenlijk 3,5).
Wegens mijn kleine opmerkingen geef ik het boek 4 sterren (eigenlijk 3,5).