Duurzaamheid als wassen neus
In het begin van dit boek werd ik af en toe afgeleid door zinnen die niet helemaal klopten (soms lijkt er een woord vergeten) en/of door de schrijfstijl. Het verhaal pakte me echter al heel snel en toen zweefde ik als het ware boven de tekst, dus vielen die dingen me niet meer op.
Dit is een aangrijpend boek, over alle dingen die er (wat mij betreft) mis zijn in de wereld: de bizarre vraag naar bepaalde producten, de winst die er over de ruggen van (arme) lokale bevolking gemaakt wordt, het natuuroogpunt dat we totaal buiten beschouwing laten en de wassen neus van 'certificerende instanties'. Zodat het lijkt alsof een product gewaarmerkt is (bijvoorbeeld op duurzaamheid) terwijl er in het echt geen reet verandert (in de goede richting) en het alleen maar vriendjespolitiek en schijnveiligheid bewerkstelligt.
De situatie op Borneo raakte mij diep en het lezen van dit boek zorgt er zeker voor dat ik in de winkel nog kritischer naar het (onnodige) gebruik van palmolie in producten ga kijken.
Eerlijk gezegd vond ik het einde wel wat apart en niet geheel geloofwaardig, maar dat zie ik door de vingers.
Het middenstuk en het verhaal krijgen van mij 5 sterren, de schrijfstijl en uitwerking 3 sterren en zo kom ik gemiddeld op 4 sterren uit.