Gruwelijk integrerend

Daf* 17 januari 2021
Dit gruwelijke boek kwam naar voren in mijn Hebban-aanbevelingen (waarom?) en lag al jaren ongelezen klaar. Tijd om eens in te beginnen.

Alle negatieve Hebban-recensies kan ik in meegaan. De eindeloze opsommingen over kleding, Whitney Houston en Genesis, en de zeer uitgebreide gruwelijkheden (de rat! Dat was echt te). Ik heb dus af en toe wel wat passages half over geslagen. Ik heb ook meerdere keren gedacht om het niet uit te lezen.

En toch... toch kruipt Pat Bateman onder je huid. Wat drijft die man? Wat denkt hij? Hoe is hij werkelijk? Wat is zijn achtergrond? Dat vind ik het knappe van dit boek. Waar Donald Trump nog Donny is, de cd man hip is, en ver voor 'me too'. Mannen als Bateman, knap, slim en rijk, komen (ook in deze tijd) met heel veel weg. Ook een echt jaren '90 boek. Deed me ook ergens denken aan Trainspotting; de zinloosheid van het bestaan. Alleen dan aan de andere kant van de samenleving.

Voor mij een mix van irritatie, te gruwelijk en integrerend. Maar de volgende Hebban-aanbevelingen mogen voor mij minder gruwelijk

Meer recensies van Daf*