Van wedstrijd naar oorlog
Tijdens het EK all round van 2005 in Heerenveen valt een Noorse schaatser in de beslissende rit op de tien kilometer. In een reflex grijpt hij naar de enkel van zijn Nederlandse tegenstander Gianni Romme, die ook tegen het ijs gaat en zo het begeerde kampioenschap verspeelt. Maar was het een reflex of is er sprake van opzet?
Met deze scène in het Thialf-stadion begint een reeks gebeurtenissen die uiteindelijk leidt tot oorlog tussen Noorwegen en Nederland.
Het satirische boek wisselt sterke, humoristische passages af met complotten (die niet heel realistisch zijn). Met name de eerste helft van het boek kent veel grappen: "Henk Gemser en Mart Smeets gooien hun Noorse truien aan de kant." De satirische bril naar NL kan ik ook erg waarderen.
De schrijver laat zien hoe manipulatie van de publieke opinie werkt. En op zich geeft hij daar inzicht in; beïnvloed de juiste kanalen en iets is 'waar'. Maar het gaat wel heel makkelijk en snel. Daar verliest de schrijver mij enigzins. Ook bij het gemengde Noors Nederlandse huwelijk. Maar door de korte hoofdstukken blijf je doorlezen en is de ontknoping toch wel geslaagd. 3 sterren