Een kasteel met een dubbel verleden.

Danielle 27 oktober 2023
Voor de leesclub van de boekenreizigers mocht ik het boek schaduwdochter van Rachel van Charante lezen.

Een van de eerste vragen in onze leesclub gaat vaak over de cover van het boek.
Ik probeer deze vraag altijd te antwoorden voor ik het boek gelezen heb. Een van mijn reacties was dat ik het gevoel had dat dit boek met het heden en het verleden te maken zou hebben. Dit klopt ook want het deel van nu gaat over Carmen en Vic. Een BN’er koppel waarvan Carmen een psycholoog is en bekend is van haar zelfhulpboeken en Vic een talkshow presentator is. Dit koppel besluit na een nare periode te verhuizen naar het ouderlijkhuis van Vic. Nu is dit geen normaal huis maar een Kasteel. Dit is omdat Vic van adel is en het kasteel hier ook bij hoort. Carmen kom in het kasteel achter een aantal dingen over het verleden van het kasteel en wil hier graag het fijne van weten.
Het ander deel gaat over Guusje. Guusje leeft in Amsterdam rond 1917 en heeft het daar niet makkelijk. Haar zusje Dirkje wordt erg ziek en er is meer geld nodig binnen het gezin. Guusje neemt een aantal beslissingen die aan de ene kant voor meer geld zorgen maar aan de ander kant een pittige uitkomst voor haar hebben. Door 1 van die beslissingen komt ze te werken op het Kasteel van Hugo. Guusje werkt hier als dienstmeisje maar Hugo heeft een vreemde obsessie naar Guusje.

Ik merk dat ik het altijd wel leuk vind als een boek 2 zo verschillende delen heeft. Net of je in 2 boeken tegelijk aan het lezen bent. Je voelt bij dit boek wel gelijk aan dat de verhalen met elkaar te maken hebben en dat het een uitkomst heeft die je niet verwacht. De schrijfster weet de verhalen mooi naar elkaar toe te brengen en de spanning van het einde goed op te bouwen. Door dat je wissels van het ene deel naar het ander heeft het lekker tempo met lezen. Je wilt namelijk doorlezen.
In beide delen komen een aantal dilemma’s naar voren waar de dames mee zitten en de vraag hebben hoe ze hier mee om moeten gaan. Dit had wat mij betreft wel wat sterker mogen zijn maar aan de andere kant voor een roman is ook goed zo. Het hoeft niet te zwaar te zijn.
Dit is deel 1 van 8 dus erg benieuwd welke verhalen er nog meer gaan komen.

Meer recensies van Danielle