Samen gaan bouwen

Na het overweldigende succes van Samen hier, het boek dat Oliver Jeffers voor zijn zoon maakte, is er nu Samen gaan bouwen, een boek voor zijn dochter. In dit boek laat Jeffers de lezer op een poëtische en filosofische manier nadenken over hoe we onze toekomst en de wereld waarin we leven vorm willen geven.

Kleurrijke en humoristische illustraties nemen je mee op reis naar een toekomst die een vader en dochter samen bouwen. Eerst bouwen ze realistische dingen, zoals ‘een huis om in thuis te komen’. Al snel neemt hun fantasie het echter over en bouwen ze ook ‘een vestiging om vijanden buiten te houden’ en ‘een weg naar de maan’. Aan de oppervlakte gaat dit boek over de onvoorwaardelijke en grenzeloze liefde tussen ouders en kinderen. Het boek kan echter ook wat algemener worden gelezen als een verhaal over hoe we samen kunnen bouwen aan een mooie toekomst voor iedereen door elkaar te helpen.

De tekst is eenvoudig en kort, waardoor de illustraties voorrang krijgen. Wat opvalt is Jeffers oog voor detail. Als je het boek opnieuw leest, ontdek je steeds weer iets nieuws. Neem bijvoorbeeld de spread waarop vader en dochter elkaars toekomst bouwen. Ze sleutelen aan een horloge, waar twee kleurrijke bogen uitspringen met daarin allerlei voorwerpen. Deze voorwerpen zijn niet willekeurig gekozen, maar staan symbool voor de toekomst waarover vader en dochter fantaseren. Deze voorwerpen komen daarom later in het boek terug. Ook mooi gevonden is hoe het knuffeltje van het meisje, een varkentje, op een van de illustraties tot leven komt. Tijdens een achtervolging springt hij haar vrolijk achterna.

Samen gaan bouwen is een warm prentenboek om te lezen met je eigen kinderen (vanaf 4 jaar), maar het is ook een perfect kraamcadeau!

De recensie van dit boek kun je ook lezen op https://dekleinekinderboekenkapitein.nl/samen-gaan-bouwen/

Meer recensies van De kleine kinderboekenkapitein (Cheyenne)