Wat als je jezelf niet meer kunt vertrouwen?
De Vlaamse auteur Nico De Braeckeleer debuteerde in 2002 met het jeugdboek ´De ring van Jupiter´en schreef sindsdien meer dan zeventig titels, waaronder kinder- en jeugdboeken, prentenboeken en romans. Met ´Echo´ richt hij zich op een volwassen publiek en kiest hij voor een psychologische thriller.
Caitlin en haar partner Afram proberen na een miskraam opnieuw zwanger te worden. Wanneer het uiteindelijk lukt, lijkt het geluk compleet. Maar een beangstigende black-out zet alles op scherp. Caitlin voelt aan dat er iets niet klopt, maar kan de vinger niet leggen op wat er precies is gebeurd. Langzaam ontvouwt zich een beklemmend verhaal waarin herinnering en werkelijkheid steeds verder uit elkaar lijken te drijven. De constante twijfel aan Caitlins waarneming creëert een beklemmende sfeer die tot op de laatste bladzijde aanhoudt.
De Braeckeleers schrijfstijl is vlot en toegankelijk. De spanning is onderhuids voelbaar en houdt de lezer voortdurend op scherp. Met een sterke greep op psychologische ontwikkeling en suggestie speelt hij met waarneming en beleving, waardoor niets helemaal zeker lijkt.
Caitlin is een overtuigend neergezet hoofdpersonage. Haar verdriet, angst en verwarring zijn tastbaar en zorgen voor emotionele betrokkenheid. De thematiek rond verlies, vertrouwen en controle wordt met subtiliteit en diepgang benaderd. ´Echo´ laat je niet alleen raden naar de waarheid, maar dwingt je ook om stil te staan bij de fragiele grenzen van het menselijk geheugen.
´Echo´ is een spannende en psychologisch geladen thriller met een verrassend einde dat nog lang bijblijft. Een meeslepende leeservaring die de lezer uitdaagt om tussen de regels door te lezen en alles in twijfel te trekken.
Bedankt, Phoenix Books en Nico De Braeckeleer, voor het recensie-exemplaar waarvoor ik eerlijk mijn mening mocht geven.