Meer dan 7,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Kunst laat op prachtige wijze oeroude verhalen terugkeren.

DeLeesmeester 28 februari 2026
Marco Kunst laat op prachtige wijze oeroude verhalen terugkeren in dit verhaal waarin Nour op reis gaat om Moeder Aarde - Gaia - te redden.

De 13‑jarige Nour reist met haar ouders mee naar Oost‑Turkije, waar ze in een camper verblijven terwijl haar ouders naar olie zoeken. Ze verwacht twee saaie maanden vol verveling, maar dat verandert wanneer ze vlak bij het kamp twee mysterieuze kinderen ontmoet: Omar en Cansu. Zij nemen haar mee naar hun grot, waar een oude, verwarde vrouw ligt — Gaia.  Gaia is doodziek en begrijpt de wereld niet meer: de natuur is uitgeput, het ijs smelt, de lucht is vervuild. Nour krijgt de taak om water te halen uit een oeroude bron die Gaia kan genezen. De tocht voert haar langs een ondergrondse stroom magisch water dat haar naar andere werelden brengt. Omdat de reis zwaar wordt, gaat Omar met haar mee.

Kunst neemt je mee in een verhaal dat groter voelt dan één wereld. Nour reist door mythen, culturen en tijden heen: van Aboriginalverhalen naar het labyrint van de Minotaurus, van ontmoetingen met Loki en Prometheus tot een glimp van het paradijs. Elke plek brengt haar een nieuwe opdracht, een nieuw inzicht, en een nieuwe laag in het verhaal.

Het is echt een herkenbaar Marco Kunst boek: zijn droomwerelden, zijn liefde voor tijdreizen, de filosofische vragen die hij stelt en zijn groeiende zorg om het klimaat vormen opnieuw de onderstroom. Het is een verhaal dat niet alleen de verbeelding aanspreekt, maar ook vragen oproept over onze eigen wereld. In het informatieve stuk na het verhaal laat Kunst op een toegankelijke en geestige manier zien waar al die mythen vandaan komen, legt hij verrassende verbanden en laat hij je voelen waarom we juist nú zoveel aan deze oude scheppingsverhalen hebben.

De kracht van De bron ligt niet alleen in het verhaal, maar ook in de illustraties van Gouden Penseel-winnaar Djenné Fila. Zij werkt veel met mythische thema’s, wat terug te zien is haar subtiele beelden. De gestileerde silhouetten van mensen, goden en dieren sluiten goed aan bij de brede, gelaagde sfeer van dit omvangrijke verhaal. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Heerlijk!

Lezen vanaf groep 7/8.

Meer recensies van DeLeesmeester

Het voortbestaan van de monarchie hangt aan een zijden draadje. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.