Magistraal!
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit is een magistraal goed boek. Kelly van Kempen schrijft met een bijna Biegel-achtige verbeeldingskracht. Ik heb écht genoten van dit sprookjesachtige verhaal vol bizarre ontmoetingen en onverwachte gebeurtenissen.
Hotel Zweefkees is een heel bijzonder hotel: het kan zweven. Ideaal om overal ter wereld bijzondere gasten op te pikken. Kalani is opgegroeid in het hotel en runt het samen met zijn opa, meneer Wolter. Het is een plek vol magie, muziek, chaos en humor. Het leven van Kalani is één groot feest. Maar na een noodlottige gebeurtenis moet hij op reis door De Onbekende Wereld op zoek naar het Land van de Tovenaressen. De enige manier om Kees, het hotel, te redden. Samen met zijn beste vrienden Essie en Sim gaat Kalani op een onvervalste queeste langs draken, boselfen, zeepadden en nog veel meer bijzondere wezens.
De avonturen die Kalani beleeft zijn fantasierijk, de humor is aanstekelijk en heerlijk absurdistisch, en de personages zijn kleurrijk en levendig neergezet. Het deed me direct denken aan de Kleine kapitein, dat is ook zo'n fijn verhaal. Het is een warm, avontuurlijk boek over vriendschap, doorzettingsvermogen en geloven in jezelf. Bovendien leest het fantastisch voor: er zit een heerlijk ritme in de zinnen.
De rijke, warme illustraties van Marieke Nelissen zitten vol humoristische details en een vleugje magie. Ze versterken de sfeer van het verhaal prachtig. Alleen al de kaart op de schutbladen is een lust voor het oog.
En dan de kers op de taart: de liedjes van Kelvin Allison. Via QR-codes naast de tekst kun je ze beluisteren, en die feestelijke, soms ontroerende liedjes maken het boek helemaal af.
Voor kinderen vanaf een jaar of negen om zelf te lezen of lekker voorgelezen te worden (enne...ook voor volwassenen!)