Fascinerend en spannend!

DeLeesmeester 13 april 2025
De proloog van 1991 zorgt ervoor dat je meteen een duik in het diepe neemt. Nu al kan je als lezer niet meer terug. Tom Rijpert sleept je vanaf de eerste bladzijde een fascinerend en spannend verhaal in. Want wat is er gebeurt met die jongen die elf jaar geleden van een zomerkamp op Terschelling verdween? En waarom gaat Basha nu in 2002 óók verdwijnen? Doordat je dit al in de proloog weet moet je wel verder lezen. Wat een ijzersterk begin!

En na dat ijzersterke begin volgt er een enorm spannend verhaal dat in alles voldoet aan de regels van een klassiek detectiveverhaal. Toch? Tibbe (geweldig personage) die samen met Basha de verdwijning onderzoekt legt de regels uit waaraan alle goede detectiveverhalen aan moeten voldoen. Sterk bedacht door Rijpert want hier kan je je als schrijver natuurlijk wel of niet aan houden. En in dit soort verteltechnieken blinkt hij uit. We zagen ook al veel van dit soort bijzondere technieken in De zeven sleutels.

Het hele verhaal leest als een sneltrein. Dit is echt zo'n boek dat je niet meer kan wegleggen. Spannend, bij vlagen heel donker en schimmig en nergens gebeurt er wat je had verwacht! Naast al deze spanning zit er ook heerlijke humor in en biedt het boek ook veel haakjes om met je leerlingen in gesprek te gaan over de techniek van toen. Hoe kon je vroeger überhaupt de dag overleven zonder mobiel? Waar zocht je dan iets op? Hoe kon je elkaar dan bereiken?

En die cover van Paco Vink! Die is zo geweldig mooi! Neem de tijd om die eens goed te bekijken...

Met het geweldige 1991 laat Tom Rijpert zien dat hij geen one-hit-wonder (ja, ik zie de Zeven Sleutels als één boek) is maar een schrijver waar ik nog veel meer moois van verwacht. Benieuwd naar waar hij ons hierna mee gaat verrassen.

Dikke aanrader vanaf groep 7/8 en voor de eerste klassen van het middelbaar onderwijs.

Meer recensies van DeLeesmeester