Fenomenaal boek!

DeLeesmeester 13 april 2025
Zes broers had Eliza. Nu is alleen Krekel nog over. De bangerik, de huilebalk. De andere vijf broers zijn verdronken op zee. Althans, volgens haar stiefmoeder maar daar gelooft Eliza helemaal niks van, dus gaat ze op zoek. Door weer en wind en tegen alle klippen op.

Wat een fe-no-me-naal boek heeft Annet Schaap geschreven! Na het magistrale en veel geroemde Lampje waren de verwachtingen natuurlijk torenhoog maar daar heeft Schaap met Krekel ruimschoots aan voldaan. Dit verhaal speelt zich af in de wereld die we al kennen uit Lampje en het is een prachtige variatie op het sprookje De zes zwanen van de gebroeders Grimm. Een grimmig verhaal, vol met nare personages, maar bovenal heel sterk vorm gegeven personages. Zoals bijvoorbeeld Juffrouw Amalia, die we nog kennen uit Lampje. Een van mijn favoriete karakters uit dit boek.

Annet Schaap heeft een wonderschoon verhaal gecomponeerd. Het zit buitengewoon sterk in elkaar. Er staat geen overbodig woord in. Elk woord maakt dat je verder wilt lezen! Het boek is dikker dan Lampje maar toch was ik er veel te snel doorheen. Tip! Herlees Lampje voordat je hieraan begint. Dat maakt de leeservaring nog fijner. En wat ook benoemd moet worden zijn de fijne illustraties in het boek. Die maken het helemaal af.

Lezen en zeker ook voorlezen vanaf groep 6.

Meer recensies van DeLeesmeester