Advertentie
    Diana Mom Hebban Recensent

Melissa Brayden is een auteur die in Nederland nog niet erg bekend is. Toch heeft ze volgens haar biografie al meerdere prijzen voor haar boeken gewonnen. Hoog tijd om kennis te maken met de Amerikaanse auteur die het aandurft om een liefdesroman over een relatie tussen twee vrouwen te schrijven. Overgave is haar debuut in Nederland.  

Voor Ana is er maar één doel in het leven, de beste balletdanseres ter wereld worden. Al heel haar leven streeft ze naar deze titel en ze past haar leefstijl aan om haar doel te bereiken. Wanneer ze eindelijk mag dansen in een rol waar ze al jaren voor vecht ontmoet ze Natalie, haar tegenpool. Beseft deze dame wel wat voor kans het is om deze gedeelde rol te hebben? Ondanks dat Ana zich doodergert aan de levenslustige Ana voelt ze ook bewondering voor het meisje, dat toch meer talent heeft dan ze beseft.  

Ana’s bijnaam is de IJskoningin. In het begin van het verhaal doet ze die titel eer aan. Ze heeft geen leven, alles draait om het ballet en zo hoog mogelijk op de ladder komen. Ana heeft daar letterlijk alles voor over. Ze heeft niet door dat haar gebrek aan ontspanning te zien is in haar balletspel. En dat is mooi beschreven door Brayden. Je kunt dan nog zo hard werken, als je niet soms even tijd voor jezelf neemt, kan het uiteindelijk resultaat nog steeds tegenvallen.  

Het is dan ook mooi dat tegenpool Natalie (letterlijk) op het toneel verschijnt. Natalie is een levensgenieter pur sang. Bij vlagen onzeker, maar ze wil uit het leven halen wat erin zit en dat is een mooie eigenschap. Wanneer Ana beseft dat ze wat losser mag worden, is het spel tussen de twee vrouwen in dit verhaal prachtig. Ze leren van elkaar en daardoor worden ze steeds beter en krijgen ze de kans hun dromen waar te maken.  

De liefde tussen twee vrouwen wordt niet in veel boeken besproken. Het lijkt nog steeds een taboe. Het is gewaagd dat Brayden dit wil doorbreken met dit verhaal. De erotische elementen kunnen voor sommige lezers wat vreemd overkomen, maar als je je laat meevoeren met het verhaal, klinkt het net zo logisch als erotiek tussen man en vrouw.  

Toch krijgt Overgave maar drie sterren, want ondanks dat het verhaal taboedoorbrekend en hoopvol is, zijn er ook dingen waar de lezer zich aan ergert. Morgan voegt weinig toe aan het verhaal en de plottwist aan het einde past wel, maar stroomt niet over van originaliteit. Daarnaast is het einde weer net te makkelijk, alsof het verhaal een afgerond slot moest hebben en dit de makkelijkste manier was om het af te ronden.  

Dat maakt Overgave een verhaal met gemixte gevoelens; de liefde tussen Ana en Natalie is prachtig en sterk, en ook de balletwereld op topniveau is realistisch en goed beschreven. Daar word je echt in meegenomen. Maar het verhaal zelf, dat had wel wat origineler gemogen. Toch is Overgave een fijn, niet al te zwaar boek dat goed zal vallen als je van ballet of dans houdt.

Reacties op: Overgave aan de liefde

14
Overgave - Melissa Brayden
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 18,50
E-book prijsvergelijker