Advertentie
    Diana Mom Hebban Recensent

Ook legendes zijn ooit gedebuteerd. Colleen Hoovers Nederlandstalige debuut is Sterrenhemel, het eerste deel in een serie van twee. De cover meldt dat Sterrenhemel hartverscheurend en ongelooflijk mooi is. Dat maakt nieuwsgierig. 

Sky wordt heel beschermd opgevoed. Ze heeft geen mobiele telefoon en thuis zijn er geen internet en televisie aanwezig. Jarenlang ging Sky naar een privéschool, totdat ze haar moeder overhaalt om naar een reguliere school te gaan. Als ze in de supermarkt Holder ontmoet, die ook bij haar op school blijkt te zitten, krijgt haar leven een andere wending. En dat is vanaf de eerste ontmoeting meteen duidelijk. Holder kent Sky, maar waarvan? Lang moet de lezer wachten op het antwoord of dit ook echt zo is. En dat is niet erg, want Sterrenhemel is een juweeltje met veel diepgang.

Sky is, zoals gezegd, zeer beschermd opgevoed. Daardoor heeft ze geen vrienden en de mensen op school kennen haar alleen van geruchten, die niet zo positief zijn. Holder daarentegen snapt precies hoe Sky zich voelt. Ook over hem gaan geruchten de ronde die allesbehalve positief zijn. Het is natuurlijk altijd de vraag wat er waar is van geruchten en dat maakt Sterrenhemel meer dan duidelijk. 

Holder is een schatje. Het geduld dat hij weet op te brengen voor Sky geeft je een warm gevoel. De beschermingsdrang naar Sky toe maakt je week vanbinnen en de liefde die ontstaat tussen Sky en Holder is er een die ontluikend en dus prachtig is. Toch is Sterrenhemel allesbehalve een standaard liefdesverhaal. De betekenis van de Engelse titel Hopeless bewijst dat. Een titel die je na de uitleg op een heel andere manier bekijkt. 

Ongeveer op twee derde van het verhaal doet Hoover waar ze goed in is. Ze gooit er een plotwending in die je als lezer niet aan ziet komen, en wederom word je van je stoel geblazen van verbazing. Dat zag je echt niet aankomen! Meteen leef je nog meer mee met Sky en wordt Holder nog meer een held.

Pas dan besef je dat niets is wat het lijkt, tenminste niet in het leven van Sky. De puzzelstukjes vallen op z’n plek en het wordt duidelijk waarom Holder soms zo atypisch reageerde. Sterrenhemel laat zien dat een trauma dat als kind opgelopen is, niet zomaar vervaagt, ook al lijken de herinneringen ver weg. Dit kind trauma is heftig en dat voel je tijdens het lezen door de pagina’s heen.  

Sky is een sterke meid, dat blijkt uit de ontwikkeling die zij doormaakt. Hoover weet, zoals in al haar boeken, weer ijzersterke personages neer te zetten die echt gaan leven tijdens het lezen. Zowel Holder als Sky krijgen een plekje in je hart en het enige wat je kunt denken als je het boek dichtslaat is: ‘Ik wil meer!’. Lucky you is er dan nog het tweede deel, Sterrenregen.

Reacties op: Hartverscheurend hoe diep een trauma kan zitten

212
Sterrenhemel - Colleen Hoover
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 17,50 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker