Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Handelsbelangen tussen Nederland en Ethiopië vorige eeuw.

Diet Geldof 01 augustus 2020
Het recent uitgegeven boek van Jaap Scholten (mei 2020) begint met een vrij lange "Proloog" waarin sprake is van de Familie Dupont in Twente en een mogelijke bastaardzoon, Dawit, in Ethiopië.
Het verhaal speelt in de tijd dat Haile Selassie keizer van Ethiopië was en de firma Dupont in Twente via het bouwen van suikerfabrieken connecties aan ging met het Ethiopië van de jaren 1950 en '60.
Tijdens het t.v. programma Spoorloos wordt Opa Dupont ervan beschuldigd een zoon, Dawit, te hebben verwekt in Ethiopië. De kleinzoon Frederik gaat op zoek naar Dawit met zijn vriendin Mila, de haar vader gaat zoeken in Ethiopië.
wat daar allemaal aan vooraf gaat verteld de auteur in een deels historisch, deels fictief verhaal over de firma Dupont in Twente en de fabricage van suikerfabrieken in Ethiopië, ten tijde van keizer Haile Selassie en na zijn dood.

Een groot deel van het boek vertelt over een medewerker van de Twentse firma Dupont, Marinus geheten, die naar Ethiopië uitgezonden werd om daar de bouw van suikerfabrieken te begeleiden.
Hij zou daar drie jaar blijven, maar keerde niet meer naar Nederland terug. Tijdens zijn verblijf brak er oorlog uit in Ethiopië en werd Haile Selassie vermoord.
Dit deel van het verhaal over alles wat Marinus meemaakt in Ethiopië en wat er gebeurd in Nederland, o.a. zijn verhouding met zijn toekomstige vrouw, Mirjam, (de brieven, die hij haar schreef) en de dood van zijn ouders, is een verhaal apart. Heel goed geschreven en zelfs afzonderlijk te lezen!
Een vlot te lezen, bijzonder verhaal, heel interessant!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Diet Geldof

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.