Ontroerend pareltje

Dini van Heumen 11 december 2025
Na afwisselende banen in binnen- en buitenland werd Norma begin jaren negentig zelfstandig ondernemer. Tien jaar later deed zij een vierjarige opleiding holistische kindertherapie in Zoetermeer en zij volgde kleinkunstcursussen bij het Koorenhuis in Den Haag. Het inspireerde haar tot het schrijven van helende verhalen voor kinderen, korte verhalen voor verhalenbundels en kleinkunstvoorstellingen, die ze solo en met anderen speelde.
‘De prijs van geheimen’ is haar debuutroman.
Norma de Jong woont in Den Haag. Zij is getrouwd en moeder van twee zoons.

Ineke Tavenier is net op gesprek geweest om als inwonende verpleegster aan de slag te gaan in een statig huis op de Keizersgracht.
De bedoeling is dat ze twee oude mensen gaat verplegen, een tweeling broer en zus.
Nadat ze een groot geheim dat schuilgaat achter die voordeur te horen heeft gekregen en ze heeft moeten beloven dat ze zich aan haar beroepsgeheim houdt, krijgt ze die baan.
Wat Ineke nog niet weet is dat er nog een ander geheim is, eentje die haar leven zal veranderen.

Het eerste dat opvalt is de mooie cover waar twee kinderen naar een grachtenpand staan te kijken.
In ‘De prijs van geheimen’ volgen we voornamelijk vanaf 1912 t/m 1982 de belevenissen van de tweeling Frederik en Françoise.
Ook de verhaallijn van Ineke komt aan bod.
Het verhaal voert ons van Amsterdam naar Cevennen (Frankrijk) en weer terug naar Amsterdam.
De personages waaruit verteld wordt zijn duidelijk boven de hoofdstukken aangegeven.
Norma de Jong heeft een beeldende en vlotte schrijfstijl en heeft haar personages zo goed en levensecht neergezet dat ik na het lezen van dit boek nog lang met de personages bezig ben geweest in mijn hoofd.
Ondanks dat je als lezer snel bepaalde dingen doorhebt, weet de auteur je toch nog te verrassen.
Dit ontroerende verhaal over de geschiedenis van een bijzondere muzikale familie waar de thema’s nog actueel zijn is haar debuutroman.
Dat belooft nog wat voor haar volgende boek dat ze al aan het schrijven is.
Achter in het boek vinden de lezers van het boek nog een QR-code die ze kunnen scannen en dan vervolgens de muziek kunnen horen die Norma de Jong verwerkt heeft in het verhaal.
‘De prijs van geheimen’ is een aanrader voor mensen die houden van een mooie roman.
Dit ontroerend pareltje waardeer ik dan ook met 5*

Met dank aan uitgeverij Letterdelta voor het verstrekken van het recensie-exemplaar.

Meer recensies van Dini van Heumen