Verborgen in het verleden

Dini van Heumen 19 februari 2026
Viveca Sten (Bergstedt, 1959) is een vooraanstaande Zweedse advocaat en daarnaast een succesvol auteur van zowel juridische non-fictie als thrillers. Ze studeerde rechten aan de universiteit van Stockholm.
Ze is dus een internationale bestsellerauteur van wie wereldwijd al meer dan 7,5 miljoen boeken werden verkocht.
‘Verborgen in het verleden’ is het derde deel van haar Åre moorden-serie, dat inmiddels in meer dan 25 landen is verschenen, en nu te zien is op Netflix als Åremorden.

De succesvolle zakenvrouw Charlotte Wretlind wordt vermoord aangetroffen in haar hotelsuite in het sprookjesachtige skioord Åre.
Daniel Lindskog en zijn collega Hanna Ahlander worden op deze zaak gezet.
Het slachtoffer blijkt ook banden te hebben met het beroemde maar inmiddels in het verval geraakte berghotel Storlien.
Terwijl Daniel en Hanna de jacht op de moordenaar openen, hebben ze privé ook nog het nodige te verwerken.
Daniel volgt therapie om zijn woede-uitbarstingen onder controle te houden en Hanna heeft zelf ook de nodige emoties te verwerken.

Het eerste dat opvalt is de cover die precies past, net als de titel, bij de vorige twee delen.
We volgen twee verhaallijnen, die van het moordonderzoek in het heden en een verhaallijn van een gebeurtenis dat afspeelde in 1973 in het berghotel Storlien.
Wat deze twee verhaallijnen met elkaar te maken, wordt uiteindelijk duidelijk.
Viveca Sten weet de lezen snel het verhaal in te slepen en heeft een filmische manier van schrijven zodat je je in Åre waant tijdens het lezen.
Ook de personages weet de auteur geloofwaardig neer te zetten.
Met name het berghotel speelt een enorme rol wat betreft de leesbeleving.
Langzaam wordt de spanning opgebouwd en blijf je nog even als lezer puzzelen naar de dader.
In dit deel komt weer een actueel thema voorbij, namelijk machtsmisbruik.
Dat blijft helaas toch iets van alle tijden.

Na ‘Verborgen in de sneeuw’ en ‘Verborgen in de schaduw’ is ‘Verborgen in het verleden’ het derde deel in de Åre moorden-serie.
Voor de rode draad van de hoofdpersonages Daniel en Hanna en hun ontwikkeling is het wel een advies om de eerdere delen eerst te lezen.
Toen ik hoorde dat ik mee mocht doen bij de LS Thriller-leesclub heb ik deze dan ook eerst gelezen.
Dat ging vrij vlot want je leest elk deel zo uit.
Ik vind het heerlijke thrillers en ik kijk al uit naar het volgende deel.
De eerste twee boeken zijn verfilmd en nu op Netflix te zien als seizoen 1 en de volgende boeken zullen zeker volgen.
Ik ben benieuwd, en ik ga deze zeker kijken, na het lezen van deze boeken hoe de verfilming is geworden.

Mijn dank gaat uit naar de LS Thriller-leesclub voor het mogen mee doen aan de leesclub en uitgeverij Luitingh Sijthoff voor het verstrekken van het recensie-exemplaar.

Meer recensies van Dini van Heumen