Looklucht

Dini van Heumen 26 december 2025
Merho, pseudoniem van Robert Carolus Wilhelmina (Rob) Merhottein (1948), is auteur van De Kiekeboes, een van de Vlaanderens populairste stripreeksen.
Na 46 jaar, 164 albums en 30 miljoen verkochte exemplaren gaf hij de fakkel door aan een nieuw team.
Daardoor kwam er tijd vrij voor iets wat al lang op zijn bucketlist stond: het schrijven van een thriller.

De wat oudere, verzuurde Werner Brabants schrijft al jaren onder het pseudoniem Webra de succesvolle misdaadserie ’Thomas Tender’
Zijn boeken worden verfilmd maar dat leidt tot een conflict met de regisseur Arnold Dufilho.
Ook is hij een boek aan het schrijven dat zich afspeelt in 2099 in het Vaticaan.
Hij wil de perfecte moord beschrijven en vraagt advies aan een toxicoloog.
Wanneer de regisseur onverwachts overlijdt en men vergiftiging vermoed vanwege de looklucht wijst de verdenking naar hem.
Hij wil weten wie hem voor die moord wil laten opdraaien en gaat samen met een fan van zijn boeken, Caroline Brandenbergh, op zoek naar de ware dader.
We volgen in ‘looklucht’ de tijdlijn van Werner Brabants en die van zijn verhaal dat zich afspeelt in het Vaticaan.
Wat het met elkaar te maken heeft wordt later pas duidelijk.
De titel ‘Looklucht’ wordt al vrij snel duidelijk.
De cover laat een bol knoflook ook zien in een glazen vaas.
De auteur maakt gebruik van de nodige humor in zijn verhaal, die ik af en toe wel leuk vond.
Op de een of andere reden kwam ik niet lekker in het verhaal en heb het boek diverse keren weggelegd.
Ik vond er ook weinig spanning inzitten, al verraste de auteur mij nog op het einde.
Dit is een debuut, dus misschien dat ik een volgend boek nog een kans geef.

Met dank aan Vrouwenthrillers en uitgeverij Manteau voor het verstrekken van het recensie-exemplaar.

Meer recensies van Dini van Heumen