Paradijs?
Meneer Peacocks Paradijs is de eerste roman voor volwassenen van Lydia Syson. De inspiratie haalde ze uit de familiegeschiedenis van haar partner die geboren is in Nieuw-Zeeland.
Eerder schreef ze historische young-adultboeken en een biografie.
Voordat zij fulltime auteur werd was Lydia Syson radioproducer bij de BBC.
Meneer Peacocks Paradijs is een meeslepende en aangrijpende roman over een familie die langzaam uiteenvalt.
Het jonge gezin Peacock uit Nieuw -Zeeland krijgt een mooi aanbod om zich te vestigen op een onbewoond vulkanisch eiland, Monday Island en daar een bestaan op te bouwen.
Joseph Peacock probeert na de nodige tegenslag, die hij eerder ondervond, van dit eiland een paradijs te maken zonder hulpmiddelen en met zijn blote handen samen met zijn dochter Lizzie, zijn lievelingetje van de zes kinderen en die hem adoreert.
Na twee jaar meert er eindelijk een schip aan met beloofde hulp in de vorm van een zestal mannen, Rotsmannen genaamd waaronder Kalala.
Maar dan slaat het noodlot toe en verdwijnt zoon Albert.
Er volgt een grote zoektocht met dramatische gevolgen.
De auteur heeft een mooie bijna poëtische schrijfstijl en hoewel het in begin nogal traag opgang komt door verschillende terugblikken naar wat eerder plaats vond wil je toch doorlezen.
Het verhaal wordt afwisselend verteld door Lizzie en Kalala.
De verhaallijn van Lizzie in de derde persoon en die van Kalala in de ik-vorm.
Door middel van terugblikken lezen we wat eraan voorafging en leren we het gezin waar vader Joseph met straffe harde hand heerst goed kennen.
Het verhaal is goed opgebouwd en de personages zijn goed uitgewerkt.
Het einde had ik wel zo verwacht, maar was goed bedacht.
Dat kwam voor mij dus niet echt als een verrassing en uiteindelijk had voor mij het verhaal wel iets korter gekund, maar het is een mooie historische roman met een vleugje spanning dat zeker in de smaak zal vallen bij liefhebbers van dit genre.
In ieder geval heb ik het graag gelezen en waardeer ik het met 4 *