Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een boekje opendoen

Edith Tinga 16 juni 2023
Miranda Rademakers is alles kwijt: haar huis, man, baan, vrienden, familie en ook zichzelf…..Met haar koffertje loopt ze doelloos rond op straat. Bij wie kan ze terecht? Dan denkt ze aan haar tante Chantal die ze al jaren niet heeft gezien. Chantal biedt haar een logeerkamer aan en een baantje in haar boekwinkel. Door haar werk beurt Miranda weer helemaal op. Ze ontmoet leuke mensen en bouwt een nieuwe vriendenkring op. Wanneer ze ook nog eens een knappe politieagent ontmoet, denkt Miranda dat het leven haar weer toelacht. Maar dan doet iemand een boekje open over haar verleden.

Van gehard en gedumpt naar geliefd en gelukkig
De boeken van Aline van Wijnen zijn zoveel meer dan een Feelgood. Er zit altijd wel een boodschap in. De titel van het boek is ook de moraal van het verhaal. Zowel Miranda als agent Raf hebben belangrijke stukken uit hun verleden voor elkaar verzwegen. Wanneer het uitkomt dat Miranda getrouwd geweest is, barst de bom. Hadden de twee nu maar vanaf de eerste ontmoeting eerlijk en open naar elkaar geweest…. Tijdens haar huwelijk met Raymond en haar werk bij het radiostation droeg Miranda een masker. Ze deed me denken aan haar naamgenoot uit 'The devil wears Prada'. Een harde en perfect gestylde vrouw die genoot van het luxe leven en geen oog had voor de mensen om haar heen. Onder dit masker zat een onzekere en diep gekwetste vrouw. Dankzij de aandacht van haar tante en de vriendschap van Willemijn verwerkt Miranda haar verleden en brokkelt haar masker steeds verder af.
Maar er zitten nog veel meer boodschappen in het verhaal. Chantal en Miranda kennen al hun klanten en signaleren als er iets mis met hen is. Soms is een vriendelijk woord en een beetje aandacht voldoende om iemand te helpen. Daarom is het ook zo belangrijk dat de buurtwinkels niet verdwijnen. Verder ontdek je verschillende type lezers in dit boek. Lezen helpt tiener Nick bij het zich ontwikkelen en houdt hem van de straat. Dankzij haar boeken en boekenclub voelt de oude Rachel zich niet meer eenzaam. Nicole is een echte lijstjes lezer die alles verslindt wat er op haar lijstje staat. Alexandra is een boekvluchteling (wat een prachtig woord, Aline!). Alexandra leest elk vrij moment om aan haar huwelijksproblemen te kunnen ontsnappen. En zo zijn er nog veel meer verschillende type lezers in het boek te ontdekken. Welk type lezer ben jij?

Twee oude bekenden
Wat een verrassing om te ontdekken dat de tante van Miranda de aardige boekhandelaarster uit 'Halsoverkop' is. Nicole, de hoofdpersoon uit dit boek, komt nog steeds elke maand met haar nieuwe boekenlijstje naar de winkel. Gelukkig is Chantals rol in dit boek groter, zodat ook wij de excentrieke dame mogen leren kennen. Chantal kent iedere klant bij naam en weet voor iedereen het juiste boek te vinden. Haar leven draait om boeken en haar winkel is haar wereld. De eigenaresse van een van mijn twee favoriete boekwinkels is ook een echte Chantal. Willemien van boekhandel Wagner uit Sassenheim organiseert altijd de leukste boekactiviteiten en zowel schrijvers als klanten voelen zich in haar winkel helemaal thuis. Kennen jullie ook een 'Chantal' en in welke boekhandel werkt hij of zij?

Voor de echte boekenfans!
Welke boekenworm vindt het nu niet heerlijk om een Feelgood te lezen die zich voor een groot deel afspeelt in een boekhandel? Net als in 'Halsoverkop' komen er weer heel veel namen van schrijvers voorbij in het boek; Arlidge, Jill Mansell, Leo Tolstoj, Arthur Japin, Sarah Jio, David Baldacci, Harry Potter, James Patterson, Karin Slaughter, Jackie van Laren, Gaby Rasters, Erica James en A.F.Th enz. Schrijvers die Chantal of Miranda zelf erg waarderen, boeken die door de dames op een plank of tafel worden gezet of aan klanten worden verkocht. Ik miste dit keer wel John Boyne hoor Aline. Welk boek zou jij Miranda willen adviseren om deze week op de boekentafel te leggen?

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Edith Tinga