Een leven zonder piekeren?

Eline Devos 02 februari 2026
Daijobu – De Japanse kunst van zorgeloos leven, geschreven door Shunmyo Masuno, voelde voor mij als een zachte wake-upcall. Geen zelfhulpboek, geen “sta om 5 uur op en je leven is gefikst”-verhaal, maar een rustig duwtje in de rug.

Als leerkracht leef ik vaak in de hoogste versnelling. Altijd doorgaan, altijd zorgen. To-do-lijstjes die ik netjes afvink om er vervolgens twee nieuwe taken bij te schrijven. Brandjes blussen op school en thuis ondertussen alle balletjes hoog proberen houden. Want ja, familie en vrienden zijn voor mij alles.
Maar eerlijk? Dat lukt niet altijd. En dan sluipt het piekeren binnen. De angst om iets fout te doen. De gedachte dat iemand misschien negatief over mij denkt. Gedachten die blijven hangen, langer dan nodig.

Dit boek heeft me geholpen. De schrijver reikt concrete, haalbare handvaten aan om bewuster te leven en minder te verdwalen in je eigen hoofd.

We klagen vaak dat we geen tijd hebben, maar misschien is het niet de tijd die ontbreekt… misschien mogen we er gewoon anders mee omgaan.

Het boek overweldigt je niet, maar geeft je net meer rust. Belangrijk om wat zachter te zijn voor mezelf, wat minder streng in mijn hoofd en een tikkeltje rustiger in mijn hart. En eerlijk? Ook gewoon wat zorgelozer.

Een aanrader voor iedereen die altijd “aan” staat, maar stiekem verlangt naar wat meer daijobu in het leven.

Meer recensies van Eline Devos