Dit zal blijven hangen!

Eline Devos Eline Devos
8 mrt 2026

Ik wist eigenlijk al bij het begin van dit boek: dit ga ik sowieso aan anderen aanraden.
Dit is zo’n boek dat je dichtslaat en waarbij je even denkt: wow… dit zal blijven hangen in mijn hoofd. Het kroop echt onder mijn huid. Wat een prachtig, realistisch en hartverscheurend verhaal. Een verhaal waarbij je beseft dat ik het toch fantastisch goed heb gehad in mijn warm ‘nest’.
Maken ze hier een film van?
Dat had ik dus met Nest van Roisín O’Donnell.

In Nest volgen we Ciara, mama van twee dochters. Van buitenaf lijkt haar leven misschien best normaal, maar achter gesloten deuren zit ze vast in een relatie waarin manipulatie en controle langzaam haar hele wereld kleiner maken. Op een bepaald moment beslist ze dat het genoeg is en vertrekt ze met haar kinderen. Niet naar een nieuw droomhuis, maar naar een noodopvang in een hotel.

Wat volgt is geen superdramatisch verhaal, maar net iets dat veel harder binnenkomt: een eerlijk en menselijk verhaal over opnieuw proberen wanneer alles even instort. In dat hotel ontmoet Ciara andere mensen die ook hun eigen verhaal en littekens meebrengen. Tussen alle onzekerheid, angst en praktische zorgen door ontstaan er ook onverwachte dingen: kleine momenten van steun, begrip en hoop.

Het boek laat heel mooi zien hoe kwetsbaar het leven soms kan zijn, maar ook hoe sterk mensen eigenlijk zijn, zeker wanneer het om hun kinderen gaat.

Dus ja: dit is er eentje die ik meteen aan anderen ben beginnen aanraden. Als je houdt van boeken die je echt raken en nog even in je hoofd blijven zitten… dan moet je Nest echt eens lezen.

Meer recensies van Eline Devos