Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Liefdevolle roman vol humor in de wereld van podcasts

Eline H. 18 januari 2024 Hebban Recensent

Rachel Lynn Solomon studeerde journalistiek en werkte daarna onder andere voor KUOW Public Radio. Die ervaring komt goed van pas voor haar nieuwste boek. De hoofdrolspelers van De Ex Talk werken namelijk allebei bij de radio. Met deze roman debuteert ze meteen in het Nederlandse taalgebied. Maya Denneman en Tine Poesen werkten samen aan de vertaling.

'Met De Ex Talk heeft Solomon een liefdevolle, moderne roman geschreven.' – recensent Eline

Shay heeft het naar haar zin als producer bij de lokale radio. Ze heeft leuke collega’s en is enthousiast over de onderwerpen die ze behandelen. Enig minpuntje is nieuwkomer Dominic. Hij pikt haar zendtijd in voor zijn eigen onderwerpen en kraakt haar ideeën af. Bovendien kan hij het niet laten om regelmatig te benoemen dat hij een universitaire opleiding heeft afgerond. Het toppunt van arrogantie, als je het Shay vraagt.

Wanneer de zender ideeën nodig heeft voor een nieuw concept stelt Shay een idee voor een podcast voor: Ex Talk. Twee exen praten met elkaar over de liefde en geven relatieadvies. Shay is blij wanneer haar idee in de smaak valt. Minder blij is ze met de mededeling dat zij het zelf mag gaan presenteren. Met Dominic. Ten eerste betekent het dat ze moet liegen, want ze zijn geen exen. Ten tweede betekent het dat ze met hem moet samenwerken, terwijl ze het liefst zo ver mogelijk bij hem vandaan blijft.

Dat de twee niet echt exen zijn, zal de lezer niet deren. Zoals hun baas al zegt: de chemie tussen de twee is duidelijk aanwezig. Hoewel Shay en Dominic liever uit elkaars buurt blijven, zijn ze samen erg leuk. Hun gesprekken en de gevatte opmerkingen naar elkaar toe geven je het idee dat ze elkaar langer kennen. Het voelt alsof ze heel goed op elkaar ingespeeld zijn. Een relatie kun je faken, maar chemie niet.

De 'enemies to lovers'-verhaallijn is niet nieuw. Het is vaker gedaan en heeft soms een voorspelbaar tintje. Toch weet Solomon de lezer voor zich te winnen. De overgang van vijanden naar geliefden verloopt geleidelijk aan. De vinnige opmerkingen maken plaats voor oprechte vragen en allebei laten ze steeds meer van zichzelf zien. Je ziet Shay en Dominic niet alleen groeien als persoon, maar bent ook getuige van de ontwikkeling in hun relatie. Dat maakt de overgang naar een liefdesrelatie geloofwaardig.

Er wordt veel aandacht besteed aan de uitwerking en de ontwikkeling van de hoofdpersonages. Allebei hebben ze gebeurtenissen meegemaakt die grote invloed hebben op hun levens. Als lezer volg je de ontwikkelingen die ze doormaken, terwijl ze proberen om hiermee om te gaan. De overige personages daarentegen maken amper ontwikkeling door. Deze blijven grotendeels aan de oppervlakte. Ze hebben net genoeg eigenschappen om zich van elkaar te onderscheiden en te voorkomen dat ze te tweedimensionaal zijn.

De auteur neemt de tijd om verschillende onderwerpen te behandelen. Zo is er niet alleen aandacht voor de relatie tussen Shay en Dominic, ook andere thema’s komen voorbij. Denk aan eenzaamheid onder jongeren, rouw en omgaan met verlies en vervelende situaties aan werk. Deze alledaagse thema’s zullen veel lezers aanspreken.

Daarnaast is er ruimte voor diepgaande vraagstukken. Hoe ver moet je gaan voor je baan? Is liegen geoorloofd als dit van je gevraagd wordt? En hoe houd je de herinneringen in ere als iemand is overleden? Is het oké om af te stappen van de gewoontes die jullie samen hebben ontwikkeld? Interessante vragen, waar Shay voor zichzelf antwoord op probeert te vinden.

Met De Ex Talk heeft Solomon een liefdevolle, moderne roman geschreven. Serieuze gesprekken en humor wisselen elkaar af. Mocht ze op deze manier doorgaan, dan kan ze zomaar eens een grote naam binnen het genre worden.

Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!

Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een licht boek' en 'Lees een snel boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline H.

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.