Goudeerlijk reisverslag

Elje van Turennout 10 juni 2024 Auteur
Wanneer je ervoor openstaat om nieuwe werelden te ontdekken, werelden waar je misschien wel eens van hebt gehoord, maar nog niet eerder geroken, geproefd of om gehuild, dan nodig ik je uit om ‘Zendeling aan de Zijderoute’ te lezen, waarin Eric den Hollander je meeneemt naar nieuwe werelden.

De eerste nieuwe wereld die je leert kennen is de rijke en ontvankelijke belevingswereld van Eric, de schrijver en hoofdpersoon in dit waargebeurde verhaal. Met een ontstellende eerlijkheid en prachtige zinnen en verrassende woordkeuzes neemt hij je mee in een bijzonder intiem en persoonlijk moment dat zijn leven volledig zal beïnvloeden.

De tweede nieuwe wereld waarin je vervolgens wordt meegenomen is bijna nóg gelaagder. Een jong echtpaar, Eric en zijn jonge vrouw Tamar, voelen zich geroepen en maken zich klaar om als ontwikkelingswerker en zendeling te gaan leven in Oezbekistan. Een land dat voorzichtig tevoorschijn komt na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en zich langzaam beweegt naar een nieuwe toekomst.
Het is 1994 en goudeerlijk vertelt Erik hoe de wensdromen die gebaseerd zijn op de zendingsverhalen van anderen bij hen niet uitkomen. ‘Maar Tasjkent was geen idylle. Integendeel. Het vliegveld was een uitgeleefde, smerige betonnen nachtmerrie, een overblijfsel van mislukte communistische dromen. Alles was kapot, vies en lelijk.’
De goudeerlijke observaties van zijn omgeving, de mensen die zij ontmoeten en de gebruiken die ze tegenkomen, naast de niet zomaar weg te poetsen restanten van een communistisch verleden nemen je als lezer zo uitnodigend mee naar Oezbekistan, dat je achterblijft met de indruk dat je in dit reisverslag zelf mee op pad bent geweest naar een land dat je nog niet kende.

Dat is de helft van dit verhaal, want naast het reisverslag worden we meegenomen in de pure, kwetsbare en op momenten intieme reflecties van de binnenwereld van Erik, als hij samen met zijn vrouw en later hun jonge gezin een levensweg zoekt in de organisatie en samenwerking in het werk, een weg tussen teleurstellingen, dromen, tegenslagen en wonderen door. Een weg met een roeping en een weg met een hoge prijs. Een weg van een rauwe werkelijkheid en van een rotsvast vertrouwen dat regelmatig ook wankelt.

Dit verhaal is meer dan een reisverslag en meer dan een eerlijk dagboek en het gaat uiteindelijk niet alleen over Eric en Tamar. Dit verhaal zet je als lezer aan het denken over je overtuigingen, je wereldbeeld en je Godsbeeld en hoe dat zich verhoudt tot jouw eigen leven en de keuzes die je maakt.

Het verhaal is opgedeeld in overzichtelijke, chronologisch geordende hoofdstukken, met een heldere tijdlijn. Een aangrijpend verhaal dat je voortdurend aan het denken zet, belooft de ondertitel van Zendeling aan de Zijderoute. En ja, die toezegging komt het boek, tot de laatste bladzijde, zeker na.

Uitgever: People International /
Uitgave: mei 2023