Over potelaars, gogeltjes, tautjes en fliertjes
Een nieuw boek van een van onze favoriete prentenboekenauteurs, Tjibbe Veldkamp, maar dit keer toch een beetje anders dan we van hem gewend zijn. Een heleboel fantasiediertjes met moeilijke namen – de potelaars, gogeltjes, tautjes en fliertjes – wonen zorgeloos in een idyllische vallei. Maar dan wordt hun rust plots verstoord door enge dieren met klauwen en al even moeilijke namen: lizzers, een knar en gneten. Oh jee, deze bloeddorstige dieren willen hen opeten, dus de schattige diertjes moeten vluchten voor hun leven.
Maar tijdens de achtervolging komen we voor een verrassing te staan: die lieflijke wezentjes zijn niet zo weerloos en onschuldig als we denken. De kinderen leren zo dat niet alles is zoals het lijkt en dat men de zachte wezens niet te snel moet onderschatten.
Wat wij minder leuk vonden aan Diertjes, waren de toch wel moeilijke namen en het feit dat de tekst op rijm staat. Dat maakt het verhaal ons inziens toch wat beperkter. Je krijgt vooral veel actie te zien, maar leert niet zoveel bij over de diertjes zelf.
Maar naast spannend is het zeker ook grappig, vooral door de manieren waarop de zwakkere dieren de sterkere te grazen kunnen nemen. En ook de gezichtsuitdrukkingen van de verschillende dieren, die heel mooi getekend zijn, voegen een grote meerwaarde toe. De overdreven gezichtsuitdrukkingen zorgen ervoor dat kleinere kinderen de emoties beter zullen herkennen.
Fijn is ook de afwisseling in de kleuren, in de rustige vallei zijn die veel kleurrijker en bij de spannende, gevaarlijke scènes zijn ze veel donkerder. De illustraties zijn van de hand van Sanne te Loo, een Nederlandse illustratrice van kinderboeken.
Tjibbe Veldkamp is een Nederlandse kinderboekenschrijver. Hij is vooral bekend door zijn vele prentenboeken.
Diertjes is een leuk en fantasierijk prentenboek dat de kleintjes meeneemt in een onverwacht spannend avontuur. Leuk om voor te lezen aan kinderen vanaf 4 jaar.
Deze recensie verscheen eerst op In de boekenkast: https://indeboekenkast.com/2025/11/18/diertjes/