Mijn wraak is zoet en stinkt naar vis

Els Van Daele 05 december 2025
Getsie is een graphic novel over Siemen en zijn kat Getsie. Omdat Siemen enig kind is en dus geen broers of zussen heeft om de schuld te geven als er iets misgaat, vindt hij het handig om daarvoor zijn kat Getsie te gebruiken. Altijd als zijn ouders hem van iets beschuldigen, zegt Siemen: “De kat heeft het gedaan!”

Maar Getsie heeft er genoeg van en besluit wraak te nemen op Siemen. Hij bedenkt allerlei gruwelijke scenario’s om het Siemen betaald te zetten. Maar dat gaat vaak vreselijk mis. En misschien is Getsie stiekem toch wel dol op Siemen?

Het verhaal is heel humoristisch en opzettelijk overdreven. Maar soms misschien wel iets te grof en hevig, zeker als je bedenkt dat het bedoeld is voor kinderen vanaf 9 jaar. Maar hopelijk zijn die toch al oud genoeg om te beseffen dat de scenario’s niet realistisch en heel erg uitvergroot zijn? En zullen ze dus hopelijk niet gaan likken aan een stopcontact waar pindakaas op gesmeerd is…

De nevenpersonages, andere dieren die Getsie helpen bij zijn wraakplannen, zijn ook wel grappig. Hoewel Sufmuis — een overdreven dramatische, zogezegd dode muis — misschien ook wat té is.
Maar Mickey Mops en Killer Karen zijn wel hilarische figuren. Zeker Killer Karen, een vechthond die conflicten liever uit de weg gaat en volop oefent om haar grenzen beter te kunnen aangeven.

Omdat het een combinatie is van grappige tekeningen en teksten, is het wel ideaal voor kinderen die niet zo graag lezen, door de vele tekeningen is het heel toegankelijk.

En het thema mens tegenover kat is best wel herkenbaar en ook misschien het feit dat Getsie langs de ene kant wel wraak wil nemen, maar zich langs de andere kant ook nog sterk verbonden voelt met haar baasje. En ook Siemen houdt eigenlijk zielsveel van zijn huisdier, ook al gebruikt hij haar voortdurend als zondebok.

Een leuk weetje is dat de auteur, Sophie Souid, eigenlijk doodsbang is voor katten. Schrijven als therapie dus? Ze is een Deense kinderboekenschrijfster en podcastmaker.
De tekenaar, Thomas Hjorthaab, is daarentegen duidelijk dol op katten, want hij woonde zelfs een tijdje in een huis met dertien katten. Hij is een bezige bij die werkt aan kinderboeken, tekenfilms en muziekvideo’s.

Getsie is zeker een vermakelijk boek met grappige situaties en toffe tekeningen, maar je moet wel houden van overdreven humor die wat de grenzen opzoekt.

Deze recensie verscheen eerst op In de Boekenkast: https://indeboekenkast.com/2025/11/14/getsie-mijn-wraak-is-zoet-en-stinkt-naar-vis/

Meer recensies van Els Van Daele

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.