Leo in het mythische Athene

Els Van Daele 06 november 2025
We wisten eerst niet goed wat we van dit prentenboek, Leo en de vloek van de Gorgo, moesten denken. Het leek ons allemaal nogal verwarrend en we begrepen sommige zaken niet. Maar toen we het een tweede keer lazen, werd het al veel duidelijker en ontdekten we ook de mooie boodschap achter het verhaal.

Leo is een jongen die in het oude Griekenland leeft. Zijn ouders sturen hem naar Athene om lessen te krijgen in mythologie en hij moest hun beloven dat hij zich zou houden aan het motto en de missie van zijn familie, de familie Markus: ‘mythische wezens beschermen’.

Leo droomt er echter van om ook een held te worden, zoals zijn grote voorbeelden Achilles, Theseus, Odysseus,…

Als de godin Pallas Athena de held Perseus op pad stuurt om de zeeslang Cetus te verslaan, besluit Leo om hem stiekem te volgen. Maar wanneer hij oog in oog staat met het monster, ontdekt hij dat het eigenlijk gewond is.

Pallas Athena ziet hem echter abusievelijk aan voor held en daagt hem uit haar het hoofd van de Gorgo te brengen. Maar wil Leo wel een held zijn als hij daarvoor mythische wezens moet doden?

Het boek toont kinderen een mooie boodschap: je kunt ervoor kiezen om trouw te blijven aan jezelf en ware moed kan ook zitten in het tonen van respect en begrip voor andere wezens.

Ondanks dat het een prentenboek is, is het niet echt een simpel voorleesverhaal, dus ik zou inderdaad zeggen voor kinderen vanaf 7-8 jaar zoals de uitgeverij ook aangeeft. Op dat vlak kan het waarschijnlijk ook nuttig zijn op scholen in het kader van de lessen geschiedenis.

De prenten zijn heel kleurrijk en mooi en ademen echt de sfeer uit van het klassieke Athene en de daaraan verbonden mythologie en Griekse ornamenten.

De stijl van Joe Todd-Stanton’s illustraties sluit aan bij zijn andere bekende boeken zoals Arthur en het gouden touw. Naast avontuurlijk doet de sfeer ook wat dromerig aan.

Joe Todd-Stanton is een Britse schrijver en illustrator. In zijn verhalen deelt hij zijn fascinatie voor mythologie en geschiedenis.

Leo en de vloek van de Gorgo zou het eerste deel zijn van een nieuwe reeks Mythes van meneer Markus, waarin Griekse mythologie centraal staat. Nu we het boek wat beter begrijpen, zullen we de volgende delen zeker ook nog een kans geven.

Deze recensie verscheen eerst op In de boekenkast: https://indeboekenkast.com/2025/11/01/leo-en-de-vloek-van-de-gorgo/

Meer recensies van Els Van Daele

Dé grote hit uit Frankrijk en de start van een serie met een duale tijdlijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.