Leuke interacties

Els Van Daele 16 juni 2025
Mijn zoontjes en ik zijn heel hard fan van theaterlezen. Hierbij lees je samen hardop een tekst, met een of meerdere rollen. Iedereen kiest een personage en dan lees je afwisselend je eigen teksten, wat leidt tot een heel leuke interactie.

Een groot voordeel is dat dit ook al kan voor beginnende lezers en jonge kinderen, zoals in dit leuke boekje, ‘Pluk de dag, mier: theaterlezen met fabels’ van Liesbeth Mende. Zwakkere lezers kun je een kleinere rol geven of je kunt het eerst even voorlezen en het samen inoefenen.

Theaterlezen is niet hetzelfde als toneelspelen, je hebt geen verkleedkleren of rekwisieten nodig, je leest gewoon samen voor uit je boek. Het verhoogt ook het leesplezier bij kinderen, want ze doen iets leuks samen met een ouder, broer, juf… en zo krijgen ze ook meer zelfvertrouwen.

Dit boek, ‘Pluk de dag, mier’, is gebaseerd op fabels. Liesbeth Mende bewerkte een aantal bekende en minder bekende dierenfabels tot theaterleesteksten en dit is echt leuk gedaan. Je leert de fabels op een hele leuke manier kennen. Sommige zullen je wel heel bekend in de oren klinken, zoals de haas en de schildpad die een hardloopwedstrijd doen of de vos die de kaas van de raaf steelt. Maar die over de jaloerse vlinder bijvoorbeeld was voor mij helemaal nieuw.

Het boekje is bedoeld voor beginnende lezers vanaf zes jaar. De fabels zijn los van elkaar te lezen, ze vormen elk een verhaal op zich, volgens het gekende stramien van fabels: verhalen over dieren met menselijke eigenschappen, met een belangrijke levensles op het einde.

Liesbeth Mende werd vooral bekend door haar verschillende theaterleesboeken, maar schrijft ook romans en educatieve boeken. Ze studeerde dramaschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en geeft nu ook zelf les in creatief schrijven.

De levendige en toegankelijke illustraties in het boek zijn van Grootzus, een pseudoniem van de Nederlandse illustrator Francien Verhulst. Ze illustreert kinderboeken, educatief materiaal en tijdschriften en is gekend voor haar kleurrijke kunst, met een vleugje nostalgie en humor.

Mijn 8-jarige zoontje en ik hebben veel plezier beleefd aan het samen lezen van de leuke fabels, het boek zal hier nog vaker uit de kast komen.

Deze recensie verscheen eerst op In de Boekenkast: https://indeboekenkast.com/2025/06/03/pluk-de-dag-mier-theaterlezen-met-fabels-2/

Meer recensies van Els Van Daele