Geweldige juffen

Els Van Daele 30 juli 2025
Ik las eerder al de vorige gedichtenboeken uit deze serie: ‘Hannes en Hassan weten meer dan jij’ en heel onlangs nog ‘Tantes zijn fantastisch (ooms ook)’ en nu is er al het derde boek in deze serie: ‘Juf je bent geweldig maar’. Een ideaal boek om op het einde van het schooljaar te lezen, of… om aan je juf of meester cadeau te doen! Zo kun je hen op een originele manier bedanken voor het voorbije schooljaar.

De bundel is een ode aan alle juffen, meesters, stagiaires… voor het geweldige werk dat ze iedere dag doen. De titel komt van het prachtige eerste gedicht uit het boek waarin de kinderen stellen dat ze allemaal verliefd zijn op de juf, maar als ze dan vragen om met haar te trouwen antwoordt ze: ‘Kind, je bent geweldig maar’.

Ook een bijzonder leuk gedicht is dat over De jeugd van tegenwoordig dat eindigt met een Takkenpensioen. Of Bas met zijn hond de Harige Regenjas.

Alle boeken in de serie zijn een 12 ½ dichtbundel, omdat er 12 gedichten instaan over een bijzonder onderwerp, met op het einde een half gedicht als vooruitblik op de volgende bundel, een deel van een van de gedichten die in het volgende boek zullen staan.

De gedichten zijn van Edward van de Vendel, die we waarschijnlijk niet meer moeten voorstellen. Deze creatieve duizendpoot is auteur van kinderboeken, jeugdboeken, prentenboeken, non-fictie voor kinderen… Hij deed ook al heel wat vertalingen en is dus ook nog dichter.

De tekeningen in deze bundel zijn echt ook bijzonder mooi, heel levensecht getekend en heel passend bij het gedicht dat ze illustreren, je ziet het gedicht zo tot leven komen.
De tekeningen zijn van de hand van Saskia Halfmouw, een Nederlandse illustratrice die al meer dan 300 kindertekeningen mocht sieren. Ze is bekend om haar kleur, sfeer en expressie en dat kan ik in dit boek alleen maar beamen.

‘Juf je bent geweldig maar’ is een mooie, speelse bundel over de warme band tussen kinderen en leerkrachten, met de nodige herkenning en soms een tikkeltje nostalgie of humor.

Deze recensie verscheen eerst op In de Boekenkast: https://indeboekenkast.com/2025/07/24/juf-je-bent-geweldig-maar-2/

Meer recensies van Els Van Daele