Meeslepend!

Els Van Haute 14 januari 2026
Eén van ons. Door: Elizabeth Day.

Eén van ons is het vervolg op Het feest en hoewel ik dat boek ook gelezen heb is dat wel al lang geleden en vreesde ik niet goed te kunnen volgen, maar die vrees bleek niet nodig. Al heel snel was ik weer helemaal mee én zat ik weer volop in de wereld van de familie Fitzmaurice en iedereen om hen heen.

Op twee dagen las ik als een bezetene 362 pagina’s. Day kan schrijven, dat wist ik al, maar dit boek is echt nog beter dan al haar andere. Eén van ons is boeiend, spannend, meeslepend, ontroerend, boosmakend, ogen openend, maatschappijkritisch, feministisch en een accuraat portret van deze tijd.

Door de ogen van mannen en vrouwen, jong en ouder, levend én overleden volgen we wat er na de dood van zus Fliss gebeurt. Verkrachting, wellness kuren, Dr Martens met oranje veters, porno, omkoping, hernieuwde vriendschap, White Musk van The Body Shop, overspel, premierschap, klimaatactivisme, havermelkcappuccino, Waitrose rosé, Tik Tok, zelfmoord, druggebruik,… dat komt allemaal voorbij. Heel Brits en heel hard van nu.

Elizabeth Day geeft ons een inkijkje in hoe macht werkt; binnen families, de politiek en in sociale media. Hoewel er best wat direct en indirect activisme van de pagina’s spat is het ook gewoon een heerlijk vlotlezend verhaal dat je even uit deze k*t wereld doet verdwijnen en je in een andere laat onderduiken.

Must read voor activisten, escapisten, plotlovers, karakterliefhebbers en verslinders van boeken die je hoofd en hart veroveren.

Meer recensies van Els Van Haute