Prachtig!
Liefst schepsel. Door: Virginia Woolf.
Alles van Virginia Woolf is geweldig. Punt.
Liefst schepsel is een ruime selectie uit de brieven die Woolf aan haar vriendin en geliefde Vita Sackville-West schreef.
Enkele jaren geleden kocht ik Love Letters in Charleston Farmhouse. Daarin staan fragmenten uit de brieven van Virginia én Vita. Voor deze herziene vertaling werd wederom gekozen om enkel de brieven van Virginia op te nemen. Samen met biografische schetsen van personen en plaatsen die voorbijkomen. Genoeg om 430 pagina’s te vullen.
Een minpuntje is dus dat je nooit het antwoord van Vita leest. Maar de voetnoten helpen je wel om alles te begrijpen. Hans van der Vegt herzag zijn eigen vertaling voor deze uitgave. Maar van mij had die nog iets hedendaagser en minder veroordelend mogen zijn (krankzinnig, homoseksuele levensstijl,…).
Maar voor de rest enkel lof voor deze uitgave. Virginia’s brieven blijven sprankelend en tintelend, zelfs 100 jaar na datum. Een genot om te lezen. Je krijgt ook een boeiend inkijkje in haar leven, een blik achter de schermen als het ware.
Van Oorschot heeft er een prachtig hebbeding van gemaakt: mooie foto op de cover, afneembare sleeve, hardcover, leeslint,… Een boek om generaties lang te koesteren. En misschien volg er nog wel een uitgave met Vita’s brieven?
Alles van Virginia Woolf is geweldig. Punt.