Warmte!
Vianne. Door: Joanne Harris.
Iedereen kent de geweldige film Chocolat. Veel mensen kennen het boek dat aan de oorsprong van die film ligt. Maar niet veel mensen kennen de boeken die Joanne Harris schreef over het leven van Vianne na Chocolat. Ik heb die boeken met plezier gelezen.
Nog fijner was het om Vianne te lezen, het boek dat zich afspeelt vĂ³or Chocolat. Viannes moeder is net gestorven, ze is zwanger en ze verlaat, met amper een cent op zak, New York. Ze trekt naar Marseille en daar kiemen kleine zaadjes die later tot de immens populaire chocolaterie zullen leiden.
Met een bekend hoofdpersonage stap je met elk boek opnieuw in een wereld die je al een beetje kent, en dat voelt als thuiskomen. Ontdekken hoe gebeurtenissen uit latere boeken vorm hebben gekregen is spannend en leuk.
Ik heb zo van dit boek genoten, op mijn poep voor de houtkachel. Een beetje warmte tijdens deze koude, donkere periode. De vele recepten deden me watertanden, de magie gaf me hoop en Vianne wil ik graag als vriendin. Iedereen die een klein sprankeltje licht kan gebruiken: lees dit boek.