Interessant

EMBV 07 november 2023
De Graaf van Boussu, een naam die bij mij niet direct een belletje deed rinkelen. Je leert dus niet alles tijdens de geschiedenis lessen op school. Ik was dus best nieuwsgierig naar het boek….

Maximiliaan van Hénin-Liétard , graaf van Boussu, van 1567 tot 1573 was hij stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht. In 1573 leed Maximiliaan van Boussu als admiraal-generaal van de Spaans-Nederlandse vloot in de Slag op de Zuiderzee een nederlaag tegen de watergeuzen. Hij werd gevangengenomen en opgesloten in het weeshuis van Hoorn. In 1576 werd Boussu vrijgelaten koos hij de kant van Willem van Oranje.

Het boek, of beter gezegd de auteur gaat uitgebreid in op het werk en leven van de Graaf van Boussu. Zijn jeugd wordt beknopt beschreven, maar zijn leven als stadhouder etc. dat is waar het omdraait in het boek. We lezen uitgebreid over de strijd die er was in de Nederlanden, denk daarbij aan de strijd met de watergeuzen in de plaatsen Den Briel, Rotterdam, Delfshaven etc. Natuurlijk werd ook Boussu’s nederlaag als admiraal-generaal van de Spaans-Nederlandse vloot bij de Slag om de Zuiderzee beschreven.

Het grootste gedeelte gaat echter over na de vrijlating van de Graaf van Boussu. Na zijn vrijlating speelde hij een rol bij de totstandkoming van de Unie van Brussel in 1577, waar onder andere de Pacificatie van Gent vorm kreeg. Andere ” Wapenfeiten” van de Graaf van Boussu zijn : Het vertrek van de Spaanse troepen uit de belegerde Vredenburg. Wat weer betekende dat Utrecht, later gevold door andere steden zich aan de zijde van de Staten-Generaal schaarden. Verder kunnen we nog enkele ” slagen” noemen die uitgebreid aan bod komen in het boek : Slag bij Gembloers en Slag bij Rijmenam.

Het boek is echter meer dan Boussu, er is ook veel te lezen en te leren over de zaken die toen speelden, de Spaanse overheersing, Willem van Oranje en wat daar allemaal om heen speelde. Maar ook de ketterij en later de religievrede en nog meer….

Het is boek dat je echter niet zo maar even leest, je moet goed het hoofd erbij houden en een notitieblaadje kan ook erg handig zijn, gezien de vele feiten die voorbij komen. Als je daar echt de tijd voor neemt, is het boek het lezen meer dan wordt. Iedere hoofdstuk heeft weer verschillende sub-hoofdstukken met ieder hun eigen onderwerp. Je kunt merken dat de auteur Piet Boon een gedegen onderzoek heeft gedaan naar de Graaf van Boussu. Een boek dat zeker voor de geschiedenis en tachtigjarige oorlog liefhebber een aanrader is

Meer recensies van EMBV