De Hartenkoningin

EMBV 13 oktober 2023
Elizabeth Stuart, was de dochter van koning James VI van Schotland en Engeland, zus van koning Charles I van Engeland, was de tante van koning Charles II van Engeland en de vrouw van Frederik V van de Palts, en decennia in Den Haag woonde. Elizabeth legde in 1645 even buiten Den Haag de eerste steen voor een nieuw stadhouderlijk verblijf: Paleis Huis ten Bosch.

Elizabeth Stuart is in de volksmond beter bekend als de ‘Winterkoningin’ vanwege haar korte periode als koningin van Bohemen. Echter, met deze bijnaam wordt Elizabeth Stuart te kort gedaan. Ze was wel wat meer dan een ” Winterkoningin” .

In ” De Hartenkoningin ” zien we Elizabeth als een actieve staatsvrouw die deelnam aan de politieke aangelegenheden van verschillende families of beter gezegd Noordwest-Europa. Ze vervulde daarin best een belangrijke rol. Er is natuurlijk ook ruimte voor belangrijke levensgebeurtenissen en familieverhalen. Er wordt zoveel beschreven over het leven van Elizabeth, dat we dat hier niet allemaal gaan benoemen. Echter, het verhaal rond de felle rivaliteit die zich ontwikkelde met Amalia Solms (haar voormalige hofdame die trouwde met een prins van Oranje) is zeer interessant om te lezen. Twee bijzondere sterke vrouwen met ieder hun eigen stempel op de geschiedenis.

In ” De hartenkoningin” geeft Nadine Akkerman een heel nieuw beeld van Elizabeth Stuart. Gezien de omvang van het boek en de vele details is dat veel speurwerk geweest. Zou je kunnen spreken van een levenswerk? Je zou het wel gaan denken….Het boek brengt dan ook veel nieuwe informatie aan het licht. Het is best wel zware kost, waar je dan ook wel even zoet mee bent. Academische geschreven boeken lezen nu eenmaal niet al te vlot. Tel daarbij de vele randzaken, zoals koninklijke gebeurtenissen, de vele politieke problemen, geloofsproblematiek, de oorlogen… Het duurt dan ook wel even voor we echt Elizabeth Stuart leren kennen. Het is natuurlijk vaak zo om bij de kern van iets te komen, je eerst de voorgeschiedenis of randzaken dient te kennen…. Dat betekent even doorbijten… Maar dan heb je ook wel wat. Een zeer uitgebreide biografie over een bijzondere, karaktervolle vrouw. Naast het uitgebreide werk bevat het boek ook nog eens fantastische afbeeldingen. Zeker een aanrader voor de doorgewinterde geschiedenis of koningshuis liefhebber.

Meer recensies van EMBV