Een meeslepend historisch roman
In ‘De zoon van de zee’ lezen we het verhaal van de 14 jarige Pietro die als varkenshoeder in het Romeinse rijk leeft. Met de inval van de Hunnen verandert zijn leven, zoals die van velen. Hij treedt op als soldaat in het leger. Ook raakt hij in een speciale relatie met Justina, de dochter van de Clarissimus. In het verloop van het verhaal neemt hij de voorhand om voor zichzelf en zijn naasten te zorgen door handel te drijven.
Pietro is de held van het verhaal en maakt heel veel mee wat niet realistisch is. Daarnaast zien we de jonge Pietro ook groeien als een puber met verlangens en gevoelens. Een jongen die zichzelf leert kennen in zijn relatie met Justina en zijn nieuwe vrienden uit het leger, maar ook die zich ontwikkelt als persoon waar zijn kwaliteiten liggen. Daarnaast is hij op zoek naar zijn roots en bevraagt hij zichzelf aan wie hij zijn persoonlijkheid en kwaliteiten/talenten te danken heeft…
Zonder stil te staan bij de onwaarschijnlijkheden in het verhaal, is het een meeslepend avontuurlijk verhaal waarin je ook veel meekrijgt van het Romeinse tijdperk. Het verschil tussen adel en burger, de man-vrouw verhoudingen en opgroeien als vrouw in een adellijke familie, de Hunnen en Atilla Hun, oorlog, hongersnood, handel etc.
Mijn eerste boek van Morosinotto. Ik heb het met plezier gelezen en wil graag meer lezen van hem. Ik raad het iedereen aan die van historische romans houdt. En vooral de leerkrachten om dit boek voor te lezen of passages uit dit boek te pakken wanneer het tijdperk van de Romeinen wordt behandeld.