Advertentie

In de ‘De schreeuw van het Lam’ neemt Thomas Harris je van pagina één mee op een emotionele rollercoaster. Het verhaal volgt de jonge FBI-agente Clarice Starling in opleiding in haar zoektocht naar de moordenaar van een tiental jonge vrouwen. Haar enige aanknopingspunt is de beruchte psychiater Hannibal Lecter. Dr. Lecter, zelf opgenomen in een instelling voor enkele brutale, koelbloedige moorden, geeft haar de informatie die ze nodig heeft in enkele verborgen hints die hij haar hier en daar prijsgeeft.

Het karakter van Dr. Lecter is het neusje van de zalm op vlak van diepgang. Lecter is een zeer gekende psychiater, niet alleen voor zijn moordende tendentie van nu maar vooral voor zijn voorgaand werk in de wereld van de psychologie. Lecter is de absolute meester in woordvoering en kent de kneepjes van het vak als geen ander. Wanneer Starling hem ondervraagt weet hij telkens weer de conversatie naar zijn hand te zetten en zelf de bovenhand te nemen. Lecter zelf geeft een gemengd gevoel bij het lezen van de conversaties. Aan de ene kant zijn er de koelbloedige moorden die hij gepleegd heeft, aan de andere kant dwingt zijn wijsheid en zijn kunst van het redevoeren een zekere zin van respect af bij de lezer.

Naast Lecter zijn de andere personages goed uitgewerkt en krijgt elk personage van nature een bijklank. De hoofdpersonages in het onderzoek, vertolkt door agent Starling en haar officier agent Jack Crawford, tonen diepgang en een opvallende evolutie in hun persoonlijkheid wat zeker helpt bij het verbinden met deze personages.
Doordat het boek in een alwetend vertelstandpunt is geschreven en de verteller afwisselend op bezoek gaat bij verschillende hoofdpersonages komt de lezer stukje bij beetje te weten hoe de vork in de steel zit. Op het ene moment dat Starling een nieuw stukje van de puzzel heeft gevonden wordt op een andere plek een ander gecreëerd.

Algemeen is dit boek een absolute aanrader. Ook wie niet graag leest of hier geen tijd voor wil maken moet dit boek absoluut een kans geven. Elke pagina roept naar de volgende dus stoppen met lezen is moeilijk.

Reacties op: Huiveren van begin tot eind

302
De schreeuw van het lam - Thomas Harris
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners