Een verfrissende kijk op ADHD

Franka83 03 april 2024
Mijn eigen reis in de wereld van ADHD is nog maar net begonnen en ik heb al gemerkt dat het heel makkelijk is om een negatieve kijk te hebben op deze verzameling van kenmerken die we ADHD noemen. Er wordt vooral benadrukt wat je allemaal niet kan als je je door ADHD beperkt voelt in het leven. Maar ik was op zoek naar de positieve geluiden; de unieke kwaliteiten van mensen die leven met ADHD. En ik hoopte dat verfrissende perspectief te vinden in dit boek van Thom Hartmann. Een visie waarin ADHD niet als stoornis of ‘mankement’ wordt benaderd, maar juist wordt bezien als een positieve evolutionaire ontwikkeling. Een verklaring voor de waarneembare verschillen die er zijn tussen ons mensen. Een visie over een jager in een boerenwereld.

En deze visie van Thom Hartmann begon voor mij steeds logischer te klinken naar mate ik verder door het boek heen las. De inleiding vond ik best zware kost. Veel wetenschappelijke termen en verwijzingen naar onderzoeken. Ik was blij te merken dat de rest van het boek een stuk makkelijker leesbaar was, ondanks dat er regelmatig verwezen blijft worden naar wetenschappelijk onderzoek. De criteria van ADHD die in het begin van het boek worden beschreven geven niet alleen zicht op hoe de wereld er tot nu toe naar gekeken heeft. Thom Hartmann laat hiermee ook zien hoe deze kenmerken in de, door de schrijver voorgestelde, context van jagers en boeren te plaatsen is. En juist omdat de visie van Thom Hartmann zo anders is als wat eerder als de juiste verklaring voor ADHD werd gezien, is het prettig om beide kanten belicht te zien worden. Ik heb daarmee ook het gevoel door de schrijver uitgedaagd te worden zelf te blijven nadenken en reflecteren op wat hij schrijft.

De metaforen die Thom Hartmann gebruikt bij het beschrijven van de verschillen tussen jagers en boeren helpen me bij het begrijpen van deze twee groepen mensen. Hij schrijft bijvoorbeeld over het verschil in de werking van de thalamus. Hij gebruikt hiervoor de beeldspraak van open en gesloten kraantjes en de vis die de oppervlakte doorbreekt. De toevoeging van de bekende behoeftepiramide van Maslow gaf me ook veel inzicht als verklaring voor wat een jager een jager maakt. Of zoals we de jager na het lezen van dit boek kunnen noemen; een mens met kenmerken van ADHD.

Al met al zou ik het boek zeker aanraden als je geïnteresseerd bent in een andere, verfrissende kijk op ADHD. Als je bereid bent om met een nieuwe open blik naar te kijken naar de ontwikkeling van ons als mensen. Als je op zoek bent naar de belichting van de unieke kwaliteiten van een jager in de huidige boerenwereld. Maar ook als je jezelf meer herkent in de kenmerken van een boer (mensen zonder ADHD kenmerken), is het de moeite waard dit boek te lezen, al is het maar om je medemens, de jager, beter te begrijpen.