Indringend, hoopvol en beklijvend – een verhaal dat blijft nazinderen
Zuid Noord is een rauw en pakkend verhaal dat je meeneemt naar een dystopisch Leuven, getekend door ongelijkheid en overlevingsdrang. Jesse Goessens slaagt erin een wereld te schetsen die zowel beklemmend als pijnlijk herkenbaar aanvoelt. De sfeer is broeierig, de spanningsboog strak gespannen – en toch zit er een onverwachte zachtheid in de manier waarop de hoofdpersonages met elkaar verbonden zijn.
Nils, de jonge protagonist, is iemand in wie ik ondanks de dystopische setting herkenning vond. Zijn liefde voor zijn familie, zijn innerlijke strijd en de complexiteit van zijn vriendschap met Jorn zijn met veel nuance neergezet. De dreiging van het plan met het pistool sluimert als een tikkende klok, maar het zijn vooral de stiltes daartussen – de twijfels, de blikken, de keuzes – die me raakten.
Goessens schrijft met een directheid die nooit simplistisch wordt. Zijn stijl is helder en indringend, met net genoeg poëzie om me als lezer te laten voelen in plaats van alleen te volgen. De maatschappelijke thematiek is voelbaar aanwezig, maar nooit belerend. Wat overeind blijft, is een verhaal over hoop – zelfs in een wereld die haar bijna kwijt is.
Aanrader voor wie houdt van literaire YA, sociaal geëngageerde verhalen en personages die onder je huid kruipen!