Gebied 19

Gebied19schooltaak 16 februari 2025
Het boek gebied 19 van auteur Esther Gerritsen is een fantasie verhaal dat zich afspeelt deels op aarde en deels op een andere planeet. Het verhaal volgt Tomas die net getrouwd was en de volgende dag op huwelijksreis ging vertrekken, tot bijna iedereen op aarde verdween. Zijn vrouw, zijn kind, zijn buren, en zo kan je blijven doorgaan was verdwenen. Zijn hondje Toto was de enige die hij direct nog kende, op aarde waren een paar mensen die in het buurthuiszaten. Iedereen die nog op aarde was, was er zich wel bewust van dat de andere naar de nieuwe planeet zijn verhuist behalve Tomas dan.

Het boek is geschreven met een open einde. Een vervolg hierop zou perfect kunnen omdat de schrijfster niet alle deuren bij dit verhaal heeft dichtgetrokken. Want op het einde zagen we hoe het gezin van Tomas herenigd werd op aarde, maar dat niet iedereen daarmee gediend was. En dat is onder andere dan zijn zoon, omdat hij nu de enige jongen van zijn leeftijd is.

Persoonlijk vond ik het boek moeilijk om het door te lezen. Ik heb het boek dan ook moeten lezen voor een schoolopdracht, en werd dus gekozen door een meerderheid aantal leerlingen. Wat mij stoorde aan het boek is dat het zo langdradig was. Ik had geen zin om het boek in 1 keer door te lezen. En als ik moest verder lezen stelde ik het vaak uit. Dit kan wel zijn omdat ik het boek niet zelf gekozen heb, ook al is fantasie wel een genre dat ik graag lees. Toch sprak het boek me niet aan. Ik vond het te veel onduidelijk, omdat het sprongen maakten van wereld naar wereld waardoor het moeilijk te volgen werd. Ook vond ik het hoofdpersonage Tomas niet het personage waarmee ik me kon verbinden. Ik stond niet achter zijn achterdochtige denkwijze en zijn egocentrische gedachte.