Vertoont wel wat vergelijkenis met James Bond van Ian Fleming

Allereerst moet ik bekennen dat dit het eerste boek is dat ik van Ludlum in het Nederlands las, Zo'n 5 jaar geleden las ik het eerste boek van hem in het Engels - The icarus agenda. Met dat boek had ik wad moeite om het te doorgronden, wat ongetwijfeld aan mijn niveau van het Engels ligt. Dit boek, het eerste in de serie Jason Bourne. Het is me prima bevallen, en ga zeker door in de serie die dus al in 1980 (!) begon. In de Middellandse zee wordt door vissers een bewusteloze man uit het water gevist, net op tijd, anders zou hij zijn overleden. Als hij bij een alcoholverslaafde docter bijkomt, blijkt hij een totaal geheugenverlies te hebben, hij weet niet eens zijn naam meer. Omdat hij ook geen papieren heeft geeft docter Geoffrey Wasborn hem een tijdelijke naam. Hij ontdekte een klein plaatje dat onderhuids is ingebracht, dit is het begin van een speurtocht die in eerste instantie naar Zwitserland leidt. Daar ontdenkt hij al snel zijn echte naam, James Bourne, en hij blijkt te kunnen beschikken over enkele miljoenen dollars op een Zwitserse rekening. Hoe is hij ooit aan dat geld gekomen, is hij een misdadiger?
Heel langzaam komt hij achter het verhaal via omzwervingen in Zwitserland en de VS.
Zeer spannend boek met een hele kleine bladspiegel (kleine letters), waardoor het boek feitelijk veel meer is dan de 460 pagina's die het boek telt. Het krijgt van mij dan ook de volle 5 sterren.

Meer recensies van Ger van der Pluijm