Advertentie
    Gert Hebban Recensent

In mei 2019 verscheen van de Vlaamse auteur Jan Van der Cruysse (1961) het eerste deel van een nieuwe trilogie met de titel Boem Boem 1 Aanslag in Antwerpen.

Op vrijdag 13 september 2020 wordt tijdens de marathon van Antwerpen een aanslag gepleegd met granaten. Dit zorgt ervoor dat heel België in rep en roer is. De aanslag wordt opvallend snel opgeëist door IS, en alle noodzakelijke maatregelen worden genomen om verder bloedvergieten te voorkomen. Toch wordt er een tweede aanslag gepleegd als een aantal ouders bij een school op hun kinderen staat te wachten. Ook bij dit bloedbad is een granaat de oorzaak. De daders zijn echter onvindbaar en dat levert de nodige extra onrust op. Is er een verband tussen deze incidenten en de verdwijning van twee militairen in de jaren 80 van de vorige eeuw in Duitsland? Zij werden beschuldigd van diefstal van granaten. Deze vragen leiden uiteindelijk tot een spectaculaire ontknoping, waarbij een van de ergste nachtmerries uit de Belgische geschiedenis een belangrijke rol blijkt te spelen.

‘Wanneer ze de Godefriduskaai oprijden, is meteen duidelijk waar de granaat is ontploft. De dranghekken die het loopparcours afzetten, worden haastig weggesleept door enkele agenten en omstanders. Er staat al een brandweerwagen en een combi van de lokale politie. Geen ambulances.’


Na zijn alom geprezen en gelauwerde serie Bling Bling toont Jan Van der Cruysse met het begin van deze nieuwe trilogie aan, dat hij nog lang niet is uitgeschreven. Met dit boek verstevigt hij zijn positie als auteur binnen het genre. Zoals we inmiddels van hem gewend zijn, verbindt hij fictie heel origineel met actualiteit tot een spannend, intrigerend en zeer lezenswaardig eindproduct. Hij weet de aandacht van de lezer vanaf de eerste regel te pakken met een incident, dat zomaar werkelijkheid zou kunnen zijn of zou kunnen worden. Vanuit dit startpunt beleeft de lezer de avonturen mee als een soort achtbaan, uiteindelijk leidend tot een ontknoping, die iedere liefhebber tevreden zal achterlaten.

Van der Cruysses schrijfstijl is herkenbaar en uitermate plezierig. Hij maakt zijn personages heel geloofwaardig door mooie dialogen in de juiste taalsetting. De gevoerde gesprekken zie je als lezer zo voor je. Ook de indirecte taal in het verhaal draagt zonder meer bij aan de kwaliteit. Gevoelens en gedachten versterken de reeds genoemde geloofwaardigheid. Enig cynisme ontbreekt niet en voor de liefhebbers van beeldspraak is het regelmatig smullen.

‘Het heeft geen belang welke kleur de kat heeft, zolang ze maar muizen vangt.’


Het is volstrekt duidelijk dat de auteur bij de research mede heeft geput uit zijn eigen ervaringen als militair in Duitsland in de jaren 80. Hij weet daadwerkelijk waarover hij het heeft, gebruikt de juiste termen en zorgt er op die manier voor dat hij verzekert blijft van de aandacht van zijn lezerspubliek. Daar waar enige onduidelijkheid zou kunnen zijn over de vele afkortingen, biedt de bijlage achterin het boek snel uitkomst. Na het lezen van dit deel zullen velen verlangen naar weer een nieuwe Van der Cruysse. Het goede nieuws is daarom dat hierop gelukkig niet al te lang hoeft te worden gewacht. Boem Boem 2 verschijnt in november 2019. Een moment om nu al naar uit te kijken.

Reacties op: Topthriller met boem-boemeffect

19
Boem Boem 1 - Jan Van Der Cruysse
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,99 Bestel het e-book € 14,99
E-book prijsvergelijker