Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Hebban Recensies Hebban Recensent

De historicus en journalist Erik Betten (Leeuwarden, 1976) debuteerde als thrillerschrijver in 2018 met Quarantaine. Met dit boek won hij de prestigieuze BookSpot Schaduwprijs. Dat Betten geen eendagsvlieg is bewijst hij met zijn nieuwe boek De prijs.

In De prijs maken we kennis met de gameontwikkelaar Wander Reeker. Hij is erg fanatiek in zijn vak, maar wel een tikkeltje naïef te noemen. Als zijn mobiele app PrizeTag een redelijk succes blijkt te zijn, wordt hij met mooie praatjes ingelijfd door de mysterieuze organisatie Sixtus. Deze organisatie wordt geleid door al even mysterieuze figuren. Reeker krijgt van Sixtus alle vrijheid en mogelijkheden om zijn talenten te benutten. Als Wander, mede door de zeer vasthoudende advocate Leonie Valstar, beseft dat zijn op zich onschuldige app voor ongelooflijk veel onrust in de samenleving zorgt. Mensen gaan massaal de straat op en er vallen slachtoffers tijdens ongelukken en relletjes. Valstar laat Wander uiteindelijk inzien, dat er heel andere belangen binnen Sixtus spelen. Tijdens hun speurtocht naar de waarheid stuiten Wander en Leonie op allerlei duistere zaken en complotten. En dan doemt onherroepelijk de vraag voor beiden op of het ontdekken van de waarheid het allemaal waard is…?

De prijs is een goed geconstrueerde thriller, zeer geloofwaardig en ondanks het relatief eenvoudige conflict in het verhaal, van de eerste tot de laatste pagina spannend te noemen. Vooral het kat- en muisspel tussen Wander en zijn belangrijkste tegenstander Mans Bindervoet zorgt ervoor dat de lezer zich gegarandeerd zal blijven afvragen wie er uiteindelijk aan het langste eind gaat trekken. De emoties lopen tussen beide heren tot grote hoogte op, uitmondend in een even knap gevonden als achteraf volkomen logische ontknoping.

Over emoties gesproken: Betten laat in De prijs zien dat hij niet alleen een echte thrillerschrijver is, waarbij de spanning voorop staat. Hij geeft opnieuw zijn personages zoveel body mee, dat hun emoties duidelijk voelbaar zijn. Het meest duidelijk komt dat tot uitdrukking in de verhaallijn tussen Wander en de advocate Leonie Valstar. Deze menselijke kanten zijn zonder twijfel van toegevoegde waarde op het verhaal.

Toch moet ook gezegd worden, dat de vele technische computertermen in het verhaal niet altijd van toegevoegde waarde zijn, waardoor op dat punt een ergernis kan ontstaan. Het is niet ondenkbaar dat de niet ingewijde in de materie de draad van het verhaal kwijtraakt, dan wel letterlijk indut. Iets minder sciencefiction had het verhaal er kwalitatief niet slechter op gemaakt.

Afsluitend mag uiteraard het allersterkste punt van de auteur Erik Betten niet onvermeld blijven: hij toont wederom aan, dat hij met een thriller op krachtige wijze zijn boodschap bij de lezer voor het voetlicht weet te brengen. Ongetwijfeld zal iedereen zich na het lezen van De prijs de vraag (moeten) stellen welke consequenties het individueel handelen kan hebben voor anderen. En dat op zich is natuurlijk een heel relevante vraag. Een vraag die, mits op de juiste manier en door de juiste personen beantwoord, ervoor kan zorgen dat sommige maatschappelijke problemen in een heel ander daglicht komen te staan.

Reacties op: Krachtige boodschap verpakt in goede thriller

70
De prijs - Erik Betten
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken