Advertentie

In 2017 verscheen Verminkte Toekomst, het vierde deel in de VT-serie van Melissa Skaye. Net als in de eerste drie delen zijn ook nu weer de rechecheurs Sanne Philips en Luca Borra de protagonisten in het verhaal.

Het is augustus 2012 als Sanne per post een ketting ontvangt. Tot haar grote schrik blijkt dit de ketting te zijn van haar, sinds 1987, vermiste moeder. Dat doet bij haar alle alarmbellen afgaan. Zou dat betekenen dat haar moeder nog leeft? Mede op advies van paragnost Will de Jager duikt ze samen met Luca in deze zaak. Ondertussen moeten ze zich ook bezighouden met een mogelijke kindermishandeling. Heeft deze mishandeling iets te maken met de verdwijning van moeder Emma? Weten Sanne, Luca en Will de zaak tijdig naar tevredenheid op te helderen?

In Verminkte toekomst blinkt uit Skaye met name uit in de psychologische opbouw van haar personages. We leren Luca en Sanne steeds beter kennen. Ook de pijn van Emma is letterlijk voelbaar. Door het verhaal heen geeft Melissa heel subltiel steeds meer van hun karakter prijs. Omdat de lezer als het ware steeds een nieuw brokje informatie krijgt toegeworpen, verveelt zij zich ook in het vierde deel op geen moment. Dit wordt mede in de hand gewerkt door de korte hoofdstukken met uitgekiende perspectiefwisselingen.

Ook met de spanning zit het in dit verhaal meer dan goed. Letterlijk in de eerste zinnen wordt de toon gezet en de spreekwoordelijke boog blijft daarna strak gespannen. Dit gaat, met name in de ontkoping, soms zo ver dat het is af te raden dit boek te lezen met een volle maag. Je hoeft niet heel veel moeite doen om door de woorden heen de beelden te zien. Als bonus komen de ogenschijnlijk verschillende verhaallijnen uiteindelijk op een even onverwachte als originele manier bijeen.

‘Emma zat op de grond met haar armen om haar benen geslagen. De man die haar had ontvoerd, liet zich niet meer zien.’

Alleen de geloofwaardigheid van Verminkte toekomst kunnen hier en daar vraagtekens worden geplaatst. Is het bijvoorbeeld mogelijk dat in een stad als Hoorn een groep vrouwen vele jaren van de radar kan verdwijnen zonder dat iemand daar ook maar iets van merkt? Maar als je je daar overheen kunt zetten, blijft er een kwalitatief hoogstaande thriller over. Het lezen meer dan de moeite waard.

Reacties op: Melissa Skaye: Queen of de psychologische thriller?

107
Verminkte toekomst - Melissa Skaye
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker