Nachtschade - Emma Laura Schouten
3 sterren
Ik las dit boek als lid van de lezersjury voor de Bronzen Uil. De eerste helft wist me volledig mee te nemen, maar gaandeweg ebde dat gevoel weg.
In 'Nachtschade' beschrijft Emma Laura Schouten een hoofdpersonage dat kampt met migraine. Ze weet de zogenoemde ‘tussentijd’ tijdens een aanval bijzonder raak te verwoorden. Als iemand met een chronische aandoening herkende ik veel in deze passages, ze waren herkenbaar en soms erg ontroerend. Deze scènes worden afgewisseld met fragmenten over bekende historische figuren die eveneens aan migraine leden. Hoewel ik dit concept op papier erg interessant vond, voelden deze delen voor mij in de praktijk minder relevant. Na de helft van het boek merkte ik dat mijn interesse begon af te nemen. 'Nachtschade' had voor mij aan kracht gewonnen als het iets compacter was geweest.
Desondanks vind ik het een belangrijk boek dat zichtbaar maakt wat vaak onzichtbaar blijft, met enkele bijzonder scherpe observaties. De uitwerking sloot alleen niet altijd helemaal aan bij wat ik als lezer zocht.