Björnstad - Fredrik Backman

HannaBongaers 20 januari 2026
4,5 sterren

Ik las eerder 'Een man die Ove' heet van Backman. Dat vond ik een mooi verhaal, al was het voor mij soms wat aan de zoetsappige kant. Des te blijer ben ik dat ik dit boek toch heb opgepakt, want ik vond het nog vele malen sterker.

Björnstad speelt zich af in een klein dorp waar ogenschijnlijk weinig gebeurt, behalve dat het lokale ijshockeyteam in de nationale halve finale staat. Ik heb zelf niets met ijshockey (of teamsporten in het algemeen), maar dat blijkt al snel van ondergeschikt belang. Het verhaal gaat namelijk over zoveel meer: over sociale verhoudingen, complexe familiebanden en vriendschappen, en over wat je principes waard zijn wanneer er veel op het spel staat. Tel daar de prachtige, doordachte schrijfstijl van Backman bij op, en ik was volledig mee. Het duurde misschien net iets langer voor ik helemaal in het verhaal zat, maar eens dat punt bereikt was, kon ik het boek niet meer wegleggen.

Ik ben ontzettend blij dat dit het begin is van een serie, ik start binnenkort met deel twee en drie.

Meer recensies van HannaBongaers