Er stromen rivieren in de lucht - Elif Shafak
5 sterren
Dit prachtige boek heeft Elif Shafak meteen een plaats bezorgd op mijn lijstje van favoriete auteurs.
Je volgt drie verhaallijnen: de Britse Arthur (19de eeuw), het Jezidi-meisje Narin (2014) en de Brits-Iraakse Zaleekhah (2018). Hun levens raken op verschillende manieren met elkaar verweven. Het verhaal is gebaseerd op historische gebeurtenissen, zoals de verscheping van Mesopotamische kunst- en cultuurobjecten naar westerse landen, de bouw van een dam met ingrijpende gevolgen voor de lokale bevolking en de genocide op de Jezidi’s. Via een meeslepend en prachtig geschreven verhaal stelt Shafak scherpe vragen over deze thema’s.
Ik werd volledig meegezogen in de levens van de personages, ontdekte historische feiten die ik nog niet kende en heb er een nieuwe favoriet bij. Een absolute aanrader!