De vervlogen helft - Brit Bennett

HannaBongaers 07 augustus 2025
3,5 sterren

'De vervlogen helft' vertelt het verhaal van de tweelingzussen Desiree en Stella, die opgroeien in Mallard, een piepklein dorpje waar de gemeenschap bestaat uit lichtgekleurde zwarte mensen. Op jonge leeftijd besluiten ze samen weg te lopen en een nieuw leven op te bouwen in de grote stad. Maar hun paden scheiden wanneer Stella besluit haar zwarte identiteit achter zich te laten en voortaan als witte vrouw door het leven te gaan. Ze verbreekt het contact met haar verleden én met haar zus. Jaren later kruisen de levens van hun dochters elkaar toevallig, en worden lang begraven geheimen langzaam blootgelegd. Zo ontvouwt zich een verhaal dat zich uitstrekt over meerdere decennia en generaties, en dat draait om thema’s als ras, identiteit, afkomst en de keuzes die ons vormen.

Het uitgangspunt van het boek vond ik ontzettend intrigerend. Vooral het leven dat Stella als witte vrouw opbouwt en de constante spanning die daarbij hoort, wordt op een subtiele en genuanceerde manier weergegeven. De contrasten tussen haar leven en dat van haar zus, én tussen hun dochters, maken pijnlijk duidelijk hoe bepalend huidskleur, afkomst en keuzes kunnen zijn.

Toch miste ik iets. Ondanks de rijke thematiek en het boeiende plot voelde ik me als lezer nooit helemaal verbonden met de personages. Hun emoties en beweegredenen bleven op een afstand, waardoor het verhaal voor mij nooit echt onder de huid kroop. Ik had sommige thema’s, zoals identiteit en familiebanden, graag nog iets dieper uitgewerkt gezien. De roman bleef, ondanks de sterke opzet, iets te veel aan de oppervlakte.

Desondanks is 'De vervlogen helft' een waardevolle roman die op een toegankelijke manier grote, complexe thema’s aanraakt. Brit Bennett werpt een interessante blik op ras en identiteit. Het boek zet zeker aan tot nadenken, ook al miste ik de emotionele diepgang die het écht onvergetelijk had kunnen maken.

Meer recensies van HannaBongaers