De verhalen van de mensen van de ambulance - Mariëtte Middelbeek
3,5 sterren
Tijdens het lezen bekroop me al een vaag vermoeden, en achteraf bleek het te kloppen: een van de delen uit deze omnibus had ik eerder al eens gelezen. Toch stoorde dat helemaal niet. Ik was de meeste verhalen allang weer vergeten en bovendien bevat het boek ook veel nieuwe fragmenten die ik nog niet kende.
In 'De verhalen van de mensen van de ambulance' lees je over allerlei situaties die ambulancemedewerkers meemaken tijdens hun werk. Wat ik bijzonder waardeer, is dat het boek niet alleen focust op ambulanceverpleegkundigen, maar ook meldkamercentralisten en chauffeurs aan het woord laat. Dat maakt het beeld compleet en geeft je echt een goed inzicht in hoe het hele ambulancesysteem functioneert.
Sommige verhalen raakten me echt. Van schrijnende situaties die dankzij snelle en doeltreffende zorg goed aflopen, tot momenten waarin hulp te laat komt. Maar ook de meer ingetogen ritten, bijvoorbeeld wanneer iemand nog één keer naar huis wordt gebracht, blijven bij. Die afwisseling maakt het boek sterk: elke gebeurtenis is anders, maar de toewijding van de hulpverleners is telkens voelbaar.
Dankzij de toegankelijke schrijfstijl leest het boek bijzonder vlot. Tegelijkertijd krijg je een waardevol inkijkje in een ongelooflijk belangrijk beroep.