Oroppa - Safae El Khannoussi
2 sterren
Ik las dit boek als lid van de lezersjury voor de Bronzen Uil en moet eerlijk toegeven dat dit waarschijnlijk ook de enige reden is dat ik het volledig heb uitgelezen.
Het is voor mij lastig om precies te omschrijven waar 'Oroppa' over gaat. Het boek kent een groot aantal personages en is sterk fragmentarisch opgebouwd. Na het beluisteren van een podcast met Safae el Khannoussi begrijp ik waarom zij voor deze vorm heeft gekozen, maar voor mij werkte die aanpak helaas niet. De tekst staat bovendien vol met complexe woorden, waarvan zelfs het woordenboek van mijn e-reader er veel niet herkende.
Ik ben me ervan bewust dat mijn beperkte kennis van de Marokkaanse geschiedenis ongetwijfeld invloed heeft gehad op mijn leeservaring en mijn begrip van het verhaal. Dat is iets wat ik het boek of de auteur niet kan verwijten, maar het maakte het lezen voor mij wel tot een worsteling.
Binnen de lezersjury liepen de meningen over dit boek sterk uiteen. Hoewel ik Oroppa zelf niet snel zou aanraden, denk ik daarom dat het belangrijk is dat iedere lezer voor zichzelf beslist of dit boek bij hem of haar past.